Θεαματική αύξηση των αλλοδαπών μαθητών στα δημόσια σχολεία την τελευταία πενταετία
Κατά 479% αυξήθηκε την τελευταία πενταετία ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών μειώθηκε κατά 11,1%.
30
Κατά 479% αυξήθηκε την τελευταία πενταετία ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών μειώθηκε κατά 11,1%, εξαιτίας της υπογεννητικότητας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Νέων της Παρασκευής, το 1996 στα ελληνικά σχολεία σε κάθε 100 μαθητές, μόλις 3 είχαν αλλοδαπούς ή παλιννοστούντες γονείς. Το 2000, το αντίστοιχο ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε αγγίζοντας το 6,4% με σχεδόν 90.000 αλλοδαπούς μαθητές να κάθονται στα θρανία των σχολείων της χώρας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Μανώλη Δρεττάκη, η αλματώδης αύξηση συνέβη μετά το 1993, κυρίως στα δημοτικά σχολεία, όπου σήμερα ένα στα δέκα παιδιά έχει αλλοδαπούς ή παλιννοστούντες γονείς.
Η πλειονότητα των παιδιών με αλλοδαπούς γονείς είναι από την Αλβανία (53.042) και ακολουθούν τα παιδιά από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (24.386).
Γεωγραφικά, το 46,4% των παιδιών φοιτούν σε σχολεία της Αττικής και ακολουθούν με 19,7% τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, 7% στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και 4,5% στην Πελοπόννησο.
Ο ίδιος ο κ.Δρεττάκης σχολιάζει: «Η εκπαίδευση των παιδιών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη χάραξη μιας σοβαρής και μακροπρόθεσμης πολιτικής, ώστε εφόσον μείνουν στην Ελλάδα να ενταχθούν ισότιμα στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας και να αποφευχθεί η δημιουργία πολιτών δεύτερης κατηγορίας.»
Η μελέτη του πρώην αντιπρόεδρου της Βουλής δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Όπου φύγει-φύγει… από τη δουλειά: Ρεκόρ στις αιτήσεις συνταξιοδότησης το πρώτο τρίμηνο του 2026
- Κούβελος και Πέτζα Στογιάκοβιτς συζήτησαν για την μέλλον του Αντρέι στην Εθνική Ελλάδας μπάσκετ
- Χιλιάδες εκτοπισμένοι στη Βραζιλία και έξι νεκροί μέχρι στιγμής εξαιτίας πλημμυρών
- Περισσότερα όπλα, λιγότερη υγεία και παιδεία: Η έκρηξη της παγκόσμιας στρατιωτικοποίησης
- Γκουέν Φάρελ Αντέαρ: Πέθανε η ηθοποιός του M*A*S*H*
- Έτσι διαμορφώθηκε η βαθμολογία στα πλέι άουτ της Super League
- Συνελήφθη ύποπτος στην Αυστρία για τον εκβιασμό εταιρείας μολύνοντας παιδικές τροφές με δηλητήριο
- Μεγάλη φωτιά στην Πάτρα – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο παλιό εργοστάσιο ελαστικών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442