51

Εκατοντάδες κλεμμένες αρχαιότητες κατά τις λεηλασίες που ακολούθησαν την κατάρρευση του καθεστώτος Σαντάμ εντοπίστηκαν και επεστράφησαν στο μουσείο της Βαγδάτης, το οποίο φιλοξενούσε μία από τις πλουσιότερες αρχαιολογικές συλλογές της Μέσης Ανατολής.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση στελεχών του Γραφείου Μετανάστευσης και Επιβολής Δασμών (ICE) -τμήματος του προσφάτως συσταθέντος υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ- περίπου 40.000 χειρόγραφα και 700 ανυπολόγιστης αξίας αντικείμενα έχουν επιστρέψει στο φυσικό τους χώρο.

Πολλές από τις αρχαιότητες που είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα των απωλεσθέντων αντικειμένων εντοπίστηκαν σε μυστικές κρύπτες, όπου είχαν τοποθετηθεί για την προστασία τους πριν από τον πόλεμο, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το BBC.

Στελέχη του ICE που είχαν ήδη λάβει… θέσεις στο Ιράκ πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενσωματώθηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις για τη διεξαγωγή ερευνών με στόχο των εντοπισμό των αρχαιοτήτων. Σε συνεργασία με αξιωματικούς του στρατού άρχισαν από κοινού με Ιρακινούς ομολόγους τους να δημιουργούν μία λίστα των αρχαιοτήτων που αγνοούνταν.

Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές δυνάμεις υπόσχονταν με ραδιοφωνικά τους μηνύματα αμοιβή για όσους επέστρεφαν τις χαμένες αρχαιότητες, με την παράλληλη δέσμευση περί παροχής αμνηστίας. Ορισμένα από τα στελέχη της ICE κοιμούνταν, μάλιστα, εντός του μουσείου της Βαγδάτης, προκειμένου να εμποδίσουν το ενδεχόμενο νέων λεηλασιών.

Οι προσπάθειές τους φέρεται πως άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς μέχρι στιγμής εκατοντάδες αρχαιότητες έχουν επιστρέψει στο μουσείο της Βαγδάτης. Μεταξύ των πολύτιμων αντικειμένων που έχουν έως τώρα ανακτηθεί βρίσκεται ένα πήλινο δοχείο που χρονολογείται στο 5.000 π.Χ., καθώς και ένας θεμέλιος λίθος παλατιού της Βαβυλώνας από την εποχή του 600 π.Χ.

Γεγονός είναι, όμως, πως μεγάλο μέρος του ανυπολόγιστου αρχαιολογικού θησαυρού που φιλοξενούσε το μουσείο της Βαγδάτης παραμένει άφαντο -γεγονός για το οποίο έχουν κατηγορηθεί σφόδρα οι υπό την αμερικανική διοίκηση δυνάμεις στο Ιράκ, επειδή παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις των ειδικών δεν προστάτευσαν επαρκώς τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ