30

Ένα σπάνιο θέαμα θα παρατηρήσουν όσοι στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό το ξημέρωμα της Τρίτης 19ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ουρανός θα γεμίσει διάττοντες αστέρες, αφού η «βροχή των Λεοντιδών» θα γίνει ορατή και στην Ελλάδα.

Οι αστρονόμοι σπεύδουν να υπενθυμίσουν και να προειδοποιήσουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε το θέαμα αυτό, έως το 2033.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Χάρης Βάρβογλης, εξήγησε σχετικά: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βροχή των Λεοντιδών, η οποία και φαίνεται να πέφτει από την περιοχή εκείνη του ουρανού που βρίσκεται ο αστερισμός του Λέοντα, προέρχεται από θραύσματα του κομήτη Τέμπελ – Τατλ.

» Κάθε φορά που ο κομήτης περνάει κοντά από τον Ήλιο, τμήματα του πάγου του εξαχνώνται και διασκορπίζονται μαζί με τη σκόνη, αφήνοντας πίσω του σύννεφα αστρικών σωματιδίων.»

Τα μικρά αυτά θραύσματα εισέρχονται με μεγάλη ταχύτητα στην ατμόσφαιρα της Γης, θερμαίνονται διά τριβής και πυρακτώνται και έτσι φαίνονται να πέφτουν, διαγράφοντας αυτό το φωτεινό ίχνος που εμείς παρατηρούμε διά γυμνού οφθαλμού,.

Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη της Νότιας Ευρώπης ανήκουν στη ζώνη των χωρών στις οποίες το φαινόμενο θα είναι ορατό κατά τη μέγιστη φάση του. Η καλύτερη ώρα για όσους ενδιαφέρονται είναι μεταξύ 5 και 6.30 τα ξημερώματα της 19ης Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ