51

Κάνουν λόγο για «επανάσταση στην ιχθυοκαλλιέργεια» και «διατήρηση επαπειλούμενων ειδών» στους ωκεανούς. Μάλλον, όμως, δεν θα κατορθώσουν να πείσουν τους περιβαλλοντολόγους, αλλά ούτε και το καταναλωτικό κοινό, οι Βρετανοί επιστήμονες που επιχειρούν να καταστήσουν τα ψάρια χορτοφάγα…

Ως παράδειγμα φέρνουν τους εκτρεφόμενους σολωμούς και μπακαλιάρους, οι οποίοι ικανοποιούν την πείνα τους με μικρότερα ψάρια του ωκεανού· για να χορτάσουν μάλιστα πρέπει να καταναλώσουν πέντε φορές το βάρος τους, με αποτέλεσμα η πείνα τους να γίνεται γρήγορα… αφόρητη για τα ιχθυοτροφεία.

Τη λύση (;) έρχονται να δώσουν επιστήμονες του βρετανικού κυβερνητικού Κέντρου για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τη Γεωργία, οι οποίοι αναφέρουν πως έχουν στην κατοχή του ένα χημικό στοιχείο προκειμένου να κατορθώσουν να καταστήσουν τα ψάρια -ιχθυοτροφείου- σε πρώτη φάση χορτοφάγα.

«Θα επέλθει επανάσταση στην ιχθυοκαλλιέργεια παγκοσμίως» δηλώνει στο BBC ο Δρ Αντι Μουρ, διευκρινίζοντας ότι η επιστημονική ομάδα στην οποία μετάσχει έχει αναπτύξει μία συνθετική εκδοχή της φερορμόνης που απελευθερώνουν τα ψάρια και η οποία τους… ανοίγει την όρεξη.

Οι σχετικές δοκιμές που έλαβαν χώρα με την απελευθέρωση της τεχνητής αυτής φερορμόνης στέφθηκαν κατά τους επικεφαλής του σχετικού προγράμματος με επιτυχία, καθώς τα ψάρια άρχισαν να κινούνται γρήγορα στο νερό, αναζητώντας ο,τιδήποτε για να ικανοποιήσουν την πείνα τους.

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν, δε, ότι από τη στιγμή που κάποια ποσότητα φερορμόνης παράγεται ούτως ή άλλως φυσικά από τα ψάρια στο νερό, είναι μάλλον απίθανο να επηρρεαστεί η υγεία τους από την έκχυση της συνθετικής εκδοχής της.

Ωστόσο, απέναντι στον ενθουσιασμό με τον οποίο η βιομηχανία φέρεται να υποδέχεται τη σχετική αμφιλεγόμενη ανακάλυψη, βρίσκονται και οι ανησυχίες ότι το καταναλωτικό κοινό ενδεχομένως αποθαρρυνθεί από την κατανάλωση ψαριών με «μεταλλαγμένη» συμπεριφορά.

Ακρως αντίθετοι στο αν μη τι άλλο πρωτότυπο εγχείρημα είναι και οι περιβαλλοντολόγοι· ο Ντον Στάνιφορντ των Φίλων της Γης, της γνωστής βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, είναι σαφής: «Τα ψάρια μπορεί να ψαρώσουν με την ιδέα. Οι καταναλωτές όμως; Θα αγοράσει το κοινό το… τελικό προϊόν;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ