Αμφιβολίες για την επιστημονική ορθότητα των προβλέψεων του Πρωτοκόλου του Κιότο
Στην έκλυση μεγαλύτερης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου οδηγεί η φύτευση δέντρων που γίνεται με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, βάσει νέων ερευνών που εάν επαληθευτούν θέτουν εν αμφιβόλω την επιστημονική βάση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
51
Στην απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου οδηγεί στην πραγματικότητα η φύτευση δέντρων που γίνεται με στόχο τη μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αρχικά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος (CarboEurope). Εάν οι σχετικές εκτιμήσεις επαληθευτούν, θέτουν εν αμφιβόλω την επιστημονική βάση των προβλέψεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο στόχος της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου εντός της επόμενης δεκαετίας μπορεί να επιτευχθεί με τη φύτευση δασών προκειμένου να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα. Με βάση, όμως, τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, το έδαφος σε αυτά τα «δάση του Κιότο» θα απελευθερώσει στην ουσία περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι θα απορροφήσουν τα δέντρα τα δέκα πρώτα έτη μετά τη φύτευσή τους.
Όπως επισημαίνει το New Scientist, σε άρθρο του οποίου φιλοξενούνται τα σχετικά επιστημονικά συμπεράσματα, τα στοιχεία που φέρνει στο φως το CarboEurope θα μπορούσαν να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις που συναντώνται αυτή την περίοδο στο Νέο Δελχί, θέτοντας επί τάπητος την εφαρμογή του Πρωτοκόλου του Κιότο.
Το όλο πρόβλημα έγκειται στο έδαφος, εξηγούν οι ειδικοί και διευκρινίζουν ότι μέσω των ερευνών τους προέκυψε πως όταν το έδαφος καθαρίζεται για τη φύτευση δέντρων, η αποσάθρωση των οργανικών ουσιών που περιέχονται σε αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Και η ποσότητα αυτή θα ξεπεράσει το διοξείδιο του άνθρακα που θα απορροφήσουν τα δέντρα αυτά κατά τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής τους· μόνο μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα αποδώσει ουσιασικά ως προς την προστασία του κλίματος η φύτευση νέων δέντρων, απορροφώντας μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από αυτή που εκλύεται από το έδαφος, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μισείς την δουλειά σου; Γιατί μία παρορμητική παραίτηση τον Ιανουάριο ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα
- CEDEFOP: 3+1 σενάρια για το μέλλον της εργασίας – Το καλό, το κακό, το μέτριο και το «σκάσε και κολύμπα»
- Τσιτσιπάς: «Δύσκολος αντίπαλος ο Μάχατς – Οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι οι αγαπημένοι μου φαν» (vid)
- Ανδρουλάκης: Δουλειά, όχι επικοινωνία, για να γίνουμε κυβέρνηση – Στις 27-29 Μαρτίου το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
- Η πρώτη ανδρική συλλογή Armani χωρίς τον Giorgio – Το «greige» φεύγει, τα 80s επιστρέφουν
- Ζάκυνθος: 14χρονος μαθητής πήγε στο σχολείο με πιστόλι

