Νέα Υόρκη: Ακόμα και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει προσωρινή σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αντιμετώπιση της Υπέρτασης.
Νέα Υόρκη: Ακόμα και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει προσωρινή σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αντιμετώπιση της Υπέρτασης.
Στην πρώτη έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, εξετάστηκε η επίδραση της καφεΐνης σε ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση ήπιου, μέτριου και σοβαρού βαθμού .
Η επιστημονική ομάδα χορήγησε στους δέκα συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ένα χάπι το οποίο περιείχε 250mg καφεΐνης, δηλαδή ανάλογη ποσότητα με αυτή δύο φλιτζανιών καφέ, και έπειτα ένα ψευδοφάρμακο (placebo). Αμέσως μετά τη χορήγηση του χαπιού καφεΐνης παρατηρήθηκε προσωρινή αύξηση της συστολικής πίεσης του αίματος κατά 11,4mm Hg και της διαστολικής κατά 90mm Hg. Επίσης, διαπιστώθηκε σκλήρυνση των τοιχωμάτων της αορτής, με αποτελέσμα να επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία.
Στη δεύτερη μελέτη, μια μικρή ομάδα δέκα ατόμων με φυσιολογική πίεση έλαβαν χάπια καφεΐνης ίσης περιεκτικότητας με αυτήν ενός φλιτζανιού καφέ. Τα ευρήματα των επιστημόνων ήταν παρόμοια με αυτά της προηγούμενης μελέτης: Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν προσωρινή αύξηση της σκλήρυνσης των αρτηριακών τοιχωμάτων. Η συστολική πίεση αυξήθηκε κατά 3mm Hg και η διαστολική κατά 6,5mm Hg.
Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Βλαχόπουλος εξήγησε ότι η αύξηση του βαθμού σκλήρυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών που προκαλεί η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα και ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισοδίο στην ίδια κατηγορία ασθενών.
Ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε ότι επειδή και οι δύο μελέτες βασίστηκαν σε μικρό δείγμα συμμετεχόντων, είναι αναγκαία η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, πριν οι επιστήμονες εκδώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για το ποιες ομάδες ατόμων πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και ποιες χρειάζεται να μειώσουν την ποσότητα που λαμβάνουν.
Ωστόσο, ο Έλληνας καθηγητής επισημαίνει ότι συγκεκριμένοι ασθενείς -όπως αυτοί που πάσχουν ήδη από υπέρταση- θα πρέπει να αρχίσουν σταδιακά να μειώνουν τη λήψη καφεΐνης.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.