38

Οι πιέσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα εντείνονται, έπειτα από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με τις οποίες το Βρετανικό Μουσείο πούλησε τις δεκαετίες του 50 και του 60 τριάντα μπρούτζινες πλάκες από τη Νιγηρία, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.


Οι πλάκες αυτές είναι γνωστές ως «μπρούτζινα του Μπενίν» και αποτελούσαν μέρος της συλλογής των νιγηριανών θησαυρών, που φυλλάσσονταν στο Βρετανικό Μουσείο.



Η απόφαση αυτή του μουσείου ήταν τελείως αντίθετη με τον εσωτερικό κανονισμό του, που απαγορεύει τη διάσπαση ενός ενιαίου έργου τέχνης. Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στις συλλογές του και γιαυτό δεν μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα.


Όμως, αφού έγινε γνωστή η πώληση των θησαυρών της Νιγηρίας, εκτιμάται ότι το επιχείρημα του μουσείου αποδυναμώνεται σημαντικά. Οι πλάκες από τη Νιγηρία πωλήθηκαν τόσο σε ιδιώτες όσο και στην κυβέρνηση της Νιγηρίας για λιγότερο από 100 στερλίνες -περίπου 160 ευρώ- το κομμάτι.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, το Σάββατο, οι πωλήσεις των πλακών ξεκίνησαν το 1950, όταν ο έφορος Χέρμαν Μπράουνχολτζ ενημέρωσε το μουσείο ότι ανάμεσα στις πλάκες υπήρχαν και 20 αντίγραφα, «πλεόνασμα για τη συλλογή του μουσείου».


Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία, εκπρόσωπος του μουσείου τόνισε ότι η περίπτωση των νιγηριανών θησαυρών δεν έχει καμία σχέση με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς η πρώτη απόφαση ελήφθη πριν από 50 χρόνια, ενώ τώρα «δεν λειτουργούμε έτσι σε καμία περίπτωση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ