5.000 οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας, παραδέχεται ο υπ. Δικαιοσύνης της χώρας
Ο αριθμός των προσφυγών κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανέρχεται περίπου σε 5.000, από τις οποίες οι 2.250 αφορούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση της χώρας του.
37
Ο αριθμός των προσφυγών κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανέρχεται περίπου σε 5.000, από τις οποίες οι 2.250 αφορούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση της χώρας του.
Από τις προσφυγές αυτές δεν έφτασαν στο ακροατήριο 85, ενώ υπήρξε απόφαση του δικαστηρίου για 108, εκ των οποίων εις βάρος της Τουρκίας ήταν οι 101 και υπέρ της μόνο οι επτά.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Χικμέτ Σαμί Τουρκ, διευκρίνισε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προσφυγών -ύστερα από αυτές των Κυπρίων- αφορά σε περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νοτιοανατολική Τουρκία, που αποτελεί πεδίο αναμέτρησης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων αντιφρονούντων, κυρίως ανταρτών του ΡΚΚ.
Στις περίπου 1.500 προσφυγές αυτής της κατηγορίας, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της προστασίας της ζωής και της περιουσίας (εκκενώσεις χωριών, καθώς και εμπρησμοί σπιτιών και καλλιεργειών), της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης κ.ά.
Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι έως σήμερα η Τουρκία βρέθηκε υπόλογη σε πέντε κρατικές προσφυγές προς το ΕΔΑΔ, τέσσερις από την Κύπρο και μία από τη Δανία.
Τέλος, όπως μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT, διευκρίνισε ότι σε 37 περιπτώσεις η Τουρκία προτίμησε την οδό του φιλικού διακανονισμού, καταβάλλοντας στους ενάγοντες αποζημιώσεις, όπως στην περίπτωση της προσφυγής των ηγετών του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Χαϊντάρ Κουτλού και Ναμπί Γιαγτζί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δανάη Μπάρκα: Παντρεύεται τον αγαπημένο της Φάνη το καλοκαίρι;
- Εικόνες σοκ από τους βανδαλισμούς σε σχολείο της Γλυφάδας
- Κυψέλη: Μεγάλη αναστάτωση από φωτιά που ξέσπασε σε σταθμευμένο βαν
- Super League: Οι διαιτητές της 2ης αγωνιστικής των play offs
- «Πάμε μια βόλτα;»: Τι θα δούμε στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη στο MEGA
- Classic Rock: Το μεγάλο αφιέρωμα για τους Rolling Stones έρχεται την Κυριακή με το ΒΗΜΑ
- Int.: Έρχεται αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- ΑΕΚ – Μπανταλόνα: Ώρα υπέρβασης και πρόκρισης για την Ένωση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442