Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Πιέζει και η ΟΤΠΟΡ για τη σύλληψη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας

Πιέζει και η ΟΤΠΟΡ για τη σύλληψη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας

Έντονες πιέσεις ασκεί και η φοιτητική οργάνωση ΟΤΠΟΡ στην κυβέρνηση της χώρας για την επίσπευση της σύλληψης και της έκδοσης του τέως προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας κατηγόρησε την πάλαι ποτέ μυστική αστυνομία του Μιλόσεβιτς ότι διακινούσε... ναρκωτικά.

25

Έντονες πιέσεις ασκεί και η φοιτητική οργάνωση ΟΤΠΟΡ στην κυβέρνηση της χώρας για την επίσπευση της σύλληψης και της έκδοσης του τέως προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας κατηγόρησε την πάλαι ποτέ μυστική αστυνομία του Μιλόσεβιτς ότι διακινούσε… ναρκωτικά.

«Αρχίζουμε εκστρατεία για τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, αλλά όχι μόνο για τη σύλληψη. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο ευθύνεται. Γνώμη μας είναι ότι ευθύνεται για ό,τι συνέβη στη χώρα αυτή τα τελευταία δέκα χρόνια» δήλωσε μέλος της ΟΤΠΟΡ. Τα πόστερ των φοιτητών γράφουν «Ποιος ευθύνεται;» πάνω από φωτογραφίες του Μιλόσεβιτς και εικόνες πολέμου, φτώχειας και μεγάλου εσωτερικού διχασμού από τη Γιουγκοσλαβία τα τελευταία δέκα χρόνια.


Εν τω μεταξύ, οι δικαστικές αρχές της Σερβίας εξετάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα πιθανές οικονομικές ατασθαλίες του Μιλόσεβιτς και ήδη έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ορισμένων συνεργατών του. Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία τέτοια, που να δικαιολογούν την άμεση σύλληψη του τέως προέδρου. Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι ήταν γενικά προσεκτικός, ώστε να μην αφήνει έγγραφα στοιχεία για οτιδήποτε επιλήψιμο.


Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς έχει υποστηρίξει ότι στο διάστημα που ήταν στην εξουσία δεν έκανε τίποτα το μεμπτό, γεγονός που αμφισβητούν έντονα οι φοιτητές. «Χωρίς τις δικές του εντολές τίποτα δεν μπορούσε να συμβεί τα προηγούμενα δέκα χρόνια» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Τονίζουν, μάλιστα, ότι εκτός από τα επιβαρυντικά στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που θα μπορέσουν να καταθέσουν εις βάρος του.


Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του μήνα, προκειμένου να αρχίσει η Γιουγκοσλαβία να συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ώστε να μη χρειαστεί να επιβληθούν στη χώρα νέες οικονομικές κυρώσεις.


Βαρόνος ναρκωτικών ο Μιλόσεβιτς;


Την ανακάλυψη ναρκωτικών ουσιών συνολικής αξίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων (11 δισ. δρχ.) σε τραπεζική θυρίδα ιδιοκτησίας της πρώην μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος και κατηγόρησε την επίμαχη υπηρεσία ότι διακινούσε ναρκωτικά με εντολή του τέως προέδρου.


Ο κ. Μιχαΐλοβιτς ανέφερε ότι βρέθηκαν πάνω από 600 κιλά ηρωίνης και μικρότερες ποσότητες κοκαΐνης και μαριχουάνας, ενώ ανακαλύφθηκαν μαγνητοταινίες και βιντεοκασέτες από την εποχή που το καθεστώς Μιλόσεβιτς παρακολουθούσε στενά τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
Απόρρητο