Αισθητή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας «βλέπει» ο Γκρίνσπαν
Η εκτίμηση που εξέφρασε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έχει μειωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ήταν αρκετή για να εκτινάξει στα ύψη τους δείκτες της Γουόλ Στριτ κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς πλέον οι επενδυτές μπορούν να αισιοδοξούν ότι η Fed ενδέχεται να ακολουθήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική στο εγγύς μέλλον.
72
Η εκτίμηση που εξέφρασε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έχει μειωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ήταν αρκετή για να εκτινάξει στα ύψη τους δείκτες της Γουόλ Στριτ κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς πλέον οι επενδυτές μπορούν να αισιοδοξούν ότι η Fed ενδέχεται να ακολουθήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική στο εγγύς μέλλον.
Μιλώντας ενώπιον τραπεζιτών, την Τρίτη, ο Γκρίνσπαν επισήμανε ότι ο ρυθμός επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ έχει μειωθεί αισθητά, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στους τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται από τις μεταβολές των επιτοκίων.
Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι εάν ελαττωθεί περαιτέρω ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης και των καταναλωτικών δαπανών, η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα χρόνων (6,5%).
Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα των HΠΑ παραμένει σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι πολυαναμενόμενες δηλώσεις του Γκρίνσπαν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στη Γουόλ Στριτ, καθώς οι επενδυτές μπορούν πια να ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων στο εγγύτερο ή απώτερο μέλλον. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Nasdaq έκανε άλμα στις 2.889,38 μονάδες, σημειώνοντας 10,46% (273,63 μονάδων) και ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 334,82 μονάδων (3,17%), κλείνοντας στις 10.894,92 μονάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Μουντιάλ 2026: Πόσο θα κοστίσει η συλλογή αυτοκόλλητων Panini
- Σέλτικς – Σίξερς 100-109: «Ατσάλινοι» Σίξερς, επέστρεψαν από το 3-1 και απέκλεισαν τη Βοστόνη
- Έκθεση ΟΟΣΑ: Στα ύψη τα φορολογικά βάρη για τις οικογένειες στην Ελλάδα, μικρό το όφελος από επιδόματα
- Έτσι το τρέξιμο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή
- Το ΕΚΠΑ στο Boston University για ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας
- «Έφυγε» ο θρυλικός εκφωνητής του Ολυμπιακού, Στάθης Γαβάκης (pic)
- Τεχνητή νοημοσύνη και αγορά εργασίας: Ποια ηλικιακή ομάδα «χτύπησε» – Τι δείχνουν μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Super League: Μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρονται στη Λεωφόρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442