Για δολοφονίες αντιφρονούντων κατηγορούνται Ιρανοί αξιωματούχοι
Δεκαοκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, παραπέμπονται στη στρατιωτική δικαιοσύνη κατηγορούμενα για δολοφονίες διαφωνούντων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου την Τρίτη. Η εφημερίδα Hayat-e No αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι θα προσαχθούν στο στρατοδικείο για τη δολοφονία τεσσάρων διαφωνούντων διανοουμένων το 1998.
71
Δεκαοκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, παραπέμπονται στη στρατιωτική δικαιοσύνη κατηγορούμενα για δολοφονίες διαφωνούντων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου την Τρίτη. Η εφημερίδα Hayat-e No αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι θα προσαχθούν στο στρατοδικείο για τη δολοφονία τεσσάρων διαφωνούντων διανοουμένων το 1998.
Ενας από τους κυριότερους υπόπτους, ο πρώην υφυπουργός Πληροφοριών, Σαέντ Εμαμί, πέθανε κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Οι φήμες επιμένουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία.
Σύμφωνα με κύκλους προοδευτικών ακτιβιστών, το κύμα των πολιτικών δολοφονιών που ενορχηστρώθηκαν από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους την τελευταία δεκαετία. Οι ίδιοι κύκλοι εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες για την απόφαση να περιοριστούν οι διεξαγόμενες ανακρίσεις σε τέσσερις μόνον υποθέσεις. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι πίσω από τις δολοφονίες κρύβονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ιρανικού κατεστημένου.
Δεν αρκεί η θρησκεία για την πρόοδο της χώρας, λέει ο Χαταμί
Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, μιλώντας την Τρίτη σε μεγάλη συγκέντρωση ανώτερων κληρικών, προειδοποίησε το πανίσχυρο ισλαμικό κατεστημένο ότι η χώρα χρειάζεται κάτι περισσότερο από τη θρησκευτική πίστη, προκειμένου να συμβαδίσει με τη Δύση. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η χώρα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερες προόδους στον επιστημονικό και βιομηχανικό τομέα.
«Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα γιγάντιο και πανίσχυρο πολιτισμό στη Δύση. Οφείλουμε να δείξουμε στον κόσμο πού βρισκόμαστε όταν μιλάμε για διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Ως παθητικό και οπισθοδρομικό έθνος δεν θα έχουμε την αξιοπρέπεια που αξίζουμε, όσο πιστοί και αν είμαστε. Για να εξασφαλίσουμε το σεβασμό, οφείλουμε να έχουμε μεγαλύτερους υλικούς, επιστημονικούς και βιομηχανικούς πόρους. Οφείλουμε να είμαστε ισχυροί» τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Το μπλε δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνας έσπασε μια παράδοση πολλών γενεών
- Καύσιμα: «Κανονικότητα» τα 2 ευρώ – Όνειρο απατηλό η επιστροφή στα προ πολέμου επίπεδα
- Γερμανία: Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει ενδεχόμενη αποστολή στα Στενά του Ορμούζ
- Το ανεκτίμητο διαμάντι των Κυκλάδων – Ποιο νησί φιλοξενεί σε εξασέλιδο αφιέρωμα, δημοφιλές βρετανικό περιοδικό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο χάντμπολ και δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Η στιγμή του ρεσάλτου των Αμερικανών πεζοναυτών σε ιρανικό πλοίο – Βίντεο από την επίθεση
- Η«ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων: Πόσοι πληρώνουν φόρο, πόσοι παίρνουν επιστροφή
- Κέιτι Πέρι: Πέταξε την πιστωτική της κάρτα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι γιατί δεν είχε κέρματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/vladyslav-tobolenko-i5v1q3XxhgQ-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442