
Επιστολή διαμαρτυρίας 101 σκηνοθετών για το πιστοποιητικό ελληνικότητας των ταινιών
Κείμενο διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού, Θεόδωρο Πάγκαλο, απέστειλαν 101 σκηνοθέτες. Στην επιστολή ζητούν να αρθεί απόφαση του τμήματος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, το οποίο προβλέπει ότι, για να συμμετάσχουν ταινίες μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Δράμας, οφείλουν να έχουν πιστοποιητικό ελληνικότητας.
38
Κείμενο διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού, Θεόδωρο Πάγκαλο, απέστειλαν 101 σκηνοθέτες. Στην επιστολή ζητούν να αρθεί απόφαση του τμήματος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, το οποίο προβλέπει ότι, για να συμμετάσχουν ταινίες μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Δράμας, οφείλουν να έχουν πιστοποιητικό ελληνικότητας.
Οι όροι που πρέπει να πληροί μια ταινία, προκειμένου να αποκτήσει πιστοποιητικό ελληνικότητας, είναι οι παρακάτω: η παραγωγή να πραγματοποιείται από Ελληνα, η γλώσσα της ταινίας να είναι η ελληνική (σε περίπτωση συμμετοχής ξένου ηθοποιού, η μεταγλώττιση είναι απαραίτητη), ο σκηνοθέτης να είναι Ελληνας και οι συντελεστές να είναι κατά τα 3/4 Ελληνες.
Επιπλέον, πρέπει τα γυρίσματα να έχουν γίνει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ελλάδα, όπως επίσης και η εμφάνιση και η εκτύπωση του φιλμ, ενώ το σύνολο του εργατικού προσωπικού πρέπει να είναι Ελληνες, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.
Στο κείμενο διαμαρτυρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Εξουσία, οι σκηνοθέτες τονίζουν ότι, με την απόφαση αυτή, δεν θεωρούνται ελληνικές οι ταινίες που γυρίζονται στο εξωτερικό, ενώ αποκλείονται οι ελληνικές ταινίες στις οποίες συμμετέχουν αλλοδαποί, αν αυτοί μιλούν τη μητρική τους γλώσσα.
Το κείμενο διαμαρτυρίας επιδόθηκε, επίσης, στο τμήμα κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στα Φεστιβάλ Δράμας και Θεσσαλονίκης. Οι σκηνοθέτες προτείνουν ως μοναδικό κριτήριο για την ελληνικότητα μιας ταινίας μικρού μήκους να θεωρείται η παρουσία Ελληνα σκηνοθέτη.
Επίσης, ζητούν να εξεταστεί γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικότητας μιας ταινίας και να ιδρυθεί, επιτέλους, η σχολή Κινηματογραφίας, η οποία εξαγγέλλεται κάθε χρόνο από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού.
Το κείμενο διαμαρτυρίας υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Βασίλης Βαφέας, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Σωτήρης Γκορίτσας, ο Νίκος Περάκης, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Περικλής Χούρσογλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Τι απαντά στις φήμες χωρισμού με τον Φάνη Μουρατίδη
- Μουντιάλ 2026: Χωρίς το Ιράν θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της FIFA
- Εργατική Πρωτομαγιά: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ στην Αττική
- Πυροσβέστες διέσωσαν ηλικιωμένη και τέσσερα σκυλιά σε φωτιά στην Καλλιθέα
- Πιερρακάκης: Ζητεί από το ΝΣΚ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα θύματα σε Τέμπη, Μάτι και Μάνδρα
- Η FIFA θέλει υποχρεωτικό U21 στην ενδεκάδα: επανάσταση ή παρέμβαση στο ποδόσφαιρο;



