Τρίτη 07 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Αναμενόμενη η νίκη της αδιαλλαξίας στις τουρκοκυπριακές εκλογές

Αναμενόμενη η νίκη της αδιαλλαξίας στις τουρκοκυπριακές εκλογές

Επικράτησε για μία ακόμη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Συγκεκριμένα, με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, συγκέντρωσε ποσοστό 43,7%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του και πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ντερβίς Ερογλου, έλαβε το 30,1% των ψήφων. Ετσι οι δύο υποψήφιοι θα έλθουν ξανά αντιμέτωποι στις 22 Απριλίου, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

34

Επικράτησε για μία ακόμη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Συγκεκριμένα, με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, συγκέντρωσε ποσοστό 43,7%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του και πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ντερβίς Ερογλου, έλαβε το 30,1% των ψήφων. Ετσι οι δύο υποψήφιοι θα έλθουν ξανά αντιμέτωποι στις 22 Απριλίου, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Στις εκλογές του Σαββάτου συμμετείχαν έξι ακόμη υποψήφιοι, οι οποίοι συγκέντρωσαν χαμηλότερα ποσοστά. Τρίτος στην εκλογική αναμέτρηση αναδείχθηκε ο αριστερός υποψήφιος, πρόεδρος του Κόμματος Κοινωνικής Απελευθέρωσης, Μουσταφά Ακιντζί, λαμβάνοντας 11,7% και τέταρτος ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με 10,3%. Τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων ήταν χαμηλότερα του 3%.


Δικαίωμα ψήφου είχαν 126.000 περίπου ψηφοφόροι, ενώ το ποσοστό συμμετοχής, κυμάνθηκε στο 75%.


Προσερχόμενος να ψηφίσει ο Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε από τους Τουρκοκυπρίους ψήφο εμπιστοσύνης για την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό και επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις αδιάλλακτες θέσεις του. Κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να συμφωνήσουν με τη λύση της ομοσπονδίας, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που καταβάλλει για να γίνει αποδεκτή μία λύση ανταλλαγής περιουσιών, προκειμένου να εμποδίσει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων, για να μη μετατρέψουν, όπως ισχυρίστηκε, τους Τουρκοκυπρίους σε μειονότητα.


Προεκλογικά, ο Ραούφ Ντενκτάς είχε επανειλημμένως ζητήσει την επανεκλογή του, επικαλούμενους εθνικούς λόγους, εν όψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, στις 23 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι αυτός που θα ολοκληρώσει τις συνομιλίες, καθώς γνωρίζει -όπως υποστηρίζει- το Κυπριακό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, και ότι η παρούσα συγκυρία για τους Τουρκοκυπρίους είναι κρίσιμη.


Χαρακτηριστικό, πάντως, και αυτής της παράνομης εκλογικής αναμέτρησης -τέταρτης μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το 1983- ήταν η επικράτηση και πάλι των υποψηφίων που εκφράζουν τις πλέον αδιάλλακτες θέσεις στο Κυπριακό. Τόσο ο Ντενκτάς όσο και ο Ερογλου ακολουθούν πιστά τη γραμμή της Αγκυρας. Η τελευταία, ωστόσο, έχει δείξει σαφή προτίμηση στο πρόσωπο του Ραούφ Ντενκτάς.


Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ποσοστό πού έλαβε Ντενκτάς σημείωσε ελαφρά αύξηση σε σχέση με τις εκλογές του 1995, στις οποίες είχε συγκεντρώσει το 40,41% των ψήφων. Αντίστοιχα, και ο κατοχικός πρωθυπουργός αύξησε τη δύναμή του κατά πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες, καθώς στον πρώτο γύρο της προηγούμενης αναμέτρησης είχε λάβει 24,19%.



Γιάννης Μανδαλίδης


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Απριλίου 2026
Απόρρητο