
Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τις γεωργικές εκτάσεις
Οι γεωργικές εκτάσεις δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε οικιστικές περιοχές, αν προηγουμένως δεν γίνει χωροταξική οργάνωση, προβλέπει απόφαση του Ε τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας.
40
Οι γεωργικές εκτάσεις δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε οικιστικές περιοχές, αν προηγουμένως δεν γίνει χωροταξική οργάνωση, προβλέπει απόφαση του Ε τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας.
Σύμφωνα με την απόφαση, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα είναι δυνατή μια τέτοια μετατροπή, με ειδική και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Γεωργίας.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε με αφορμή την προσφυγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών Ευβοίας και αγροτών της περιοχής, ώστε να μην μετατραπεί σε οικοδομήσιμη έκταση 240 στρεμμάτων του Συνεταιρισμού Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας, στη θέση Στέρνα Παλαιόμυλος της κοινότητας Ροβιών.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Πολιτεία θα πρέπει να υλοποιήσει τις διατάξεις του νόμου για τη χωροταξία, που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους διαβίωσης, αλλά και τη λειτουργία και ανάπτυξη των οικισμών.
Στην περίπτωση της Εύβοιας, το ΣτΕ δέχεται ότι κάθε αγορά γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικιστικής περιοχής από συνεταιρισμούς για τη δημιουργία οικισμών, θα πρέπει προηγουμένως να εγκρίνεται από τον υπουργό Γεωργίας. Ο υπουργός θα πρέπει να ερευνήσει λεπτομερώς τους όρους της οικιστικής εκμετάλλευσης και να τους αιτιολογήσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι προέχει η χρήση γεωργικών εκτάσεων για καλλιέργεια και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης τέτοιων εκτάσεων.
ΑΠΕ
- Επίσημο το τέλος εποχής του Μπερνάρντο Σίλβα από τη Μάντσεστερ Σίτι (pic)
- Δώρο Δαναών
- «Ανάληψη ευθύνης» για την αναστάτωση στην Κυψέλη – «Διαρροή εδαφικού πολφού από αγωγό αποχέτευσης» λέει η Ελληνικό Μετρό
- Νεκρός ο παλαίμαχος Αυστριακός γκολκίπερ, Άλεξ Μάνινγκερ
- Γιάννης Αϊβάζης: Ερωτευμένος ξανά μετά το διαζύγιο με την Κορινθίου
- Κουτσούμπας: Στο καλό και να μας γράφετε κύριε Μητσοτάκη – Δεν υπάρχει έντιμη διαχείριση της ανεντιμότητας
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς σας κρατάει ο Λαζαρίδης;
- Άρση Βαρών: Η αποστολή της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442