Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της νόσου Πάρκινσον

Αναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της νόσου Πάρκινσον

Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή παγκοσμίως πολυδύναμων βλαστοκυττάρων από ανθρώπους για τη θεραπεία της νόσου

Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, ότι θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον δια μεταμόσχευσης αναπρογραμματισμένων βλαστικών κυττάρων.

Η νόσος Πάρκινσον ως γνωστόν προκαλείται από την έλλειψη ντοπαμίνης στα εγκεφαλικά κύτταρα και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο ελπίζουν με τη χρήση βλαστοκυττάρων να αποκαταστήσουν την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.

Οι κλινικές δοκιμές θεωρούνται συνέχεια της επιτυχημένης χρήσης ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση της λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων σε μαϊμούδες, πέρσι.

Τα ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα προέρχονται από την εξαγωγή πολυδύναμων κυττάρων από ένα άτομο, συνήθως από το δέρμα ή το αίμα, που στη συνέχεια αναπρογραμματίζονται ώστε να συμπεριφέρονται σαν εμβρυονικά βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια μπορούν να εξελιχθούν σε εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη.

«Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή παγκοσμίως πολυδύναμων βλαστοκυττάρων από ανθρώπους για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου ο Τζουν Τακαχασι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιστημονικό κέντρο που θα γίνει η μελέτη διευθύνεται από τον Σινια Γιαμανακα, που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2012 μαζί με τον Τζον Γκουρντον, για την ανακάλυψη ότι τα ενήλικα κύτταρα μπορούν να μεταμορφωθούν και πάλι σε κύτταρα που μοιάζουν με εμβρυονικά.

«Σκοπεύουμε να διενεργήσουμε την έρευνά μας με πολύ προσοχή αλλά και πολύ μεθοδικά, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο, ώστε νέες θεραπείες με βάση τα πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα να είναι διαθέσιμες όσο το δυνατόν ταχύτερα», συμπλήρωσε ο Δρ Γιαμανακα.

Το γεγονός ότι οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα αντί ανθρώπινων εμβρυονικών κυττάρων σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο η νέα θεραπεία να καταστεί διαθέσιμη και σε χώρες που απαγορεύεται η χρήση των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, όπως η Ιρλανδία και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024