Το ΓΕΝ απαντά στα δημοσιεύματα περί προστίμου στη φρεγάτα ΥΔΡΑ
Κανένα πρόστιμο στη φρεγάτα «Ύδρα» λένε πηγές του ΓΕΝ.
Απάντηση σε δημοσίευμα αλλά και αναδημοσιεύσεις που αφορά τον επανάπλου της φρεγάτας «Ύδρα» από την επιχείρηση «ASPIDES» έδωσαν πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Το δημοσίευμα που αναπαράχθηκε σε διαφορετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφερε πως «άφησαν για 4 ημέρες τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, χωρίς πετρέλαιο σε λιμάνι της Αιγύπτου και πως πληρώσαμε 150.000 ευρώ πρόστιμο».
Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΝ περί τα 147.000 ευρώ κοστίζει η διέλευση της διώρυγας του Σουέζ για πολεμικό πλοίο αυτού του μεγέθους και χαρακτηριστικών (διαστάσεων και εκτοπίσματος), με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το ποσό αντιστοιχεί στο κόστος διέλευσης και όχι σε κάποια «ποινή» (penalty) και καταβάλλεται από όλα τα πλοία που εκτελούν διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Τι έγινε με τον ανεφοδιασμό στη φρεγάτα
Όσον αφορά την καθυστέρηση του ανεφοδιασμού του ελληνικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αιγύπτου όπου είχε καταπλεύσει κατά την επιστροφή του από την Ερυθρά Θάλασσα, αυτό το οποίο σημειώνουν είναι ότι οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα καθώς για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ανεφοδιασμών πολεμικών πλοίων.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό ανεφοδιάστηκε απευθείας από το αντίστοιχο Αιγυπτιακό Ναυτικό, χωρίς μεσάζοντες, εξοικονομώντας από αυτή τη διαδικασία το ποσό των 80.000 ευρώ περίπου.
Το μόνο «penalty» (της τάξης των 7.000 ευρώ) στην όλη κίνηση ήταν λόγω καθυστέρησης της ελληνικής φρεγάτας (λόγω καιρικών συνθηκών και ταχύτητας) να μπει στην προβλεπόμενη σειρά του convoy που του είχε δοθεί από τις αρμόδιες αρχές για να διέλθει από τη διώρυγα εντός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου, ποσό που είναι πολύ μικρότερο από τα 80.000 ευρώ που εξοικονομήθηκαν.
- Η γη της ελιάς: Αποκαλύψεις και απειλές
- Χαρίτσης: Η πρόταση Μητσοτάκη για διακομματική είναι προσχηματική και συνιστά εμπαιγμό
- Πώς μετριέται η τοξική αρρενωπότητα; Μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνδρες «δεν είναι τέρατα»
- Ελλάδα – Τουρκία διαπιστώνουν πρόοδο στη Θετική Ατζέντα και αναζητούν τις συμφωνίες ενόψει ΑΣΣ
- Ταρέμι: «Ξέραμε πως μαζί με τον κόσμο μας μπορούμε να τα καταφέρουμε» (vid)
- Οι νεκροί του Ιράν δεν ήταν μόνο οι διαδηλωτές – Άοπλοι, ανήλικοι και περαστικοί ανάμεσα στα θύματα



