Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα δύο «καπέλα» που θα φορέσει η φρεγάτα «Ύδρα» και η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Τα δύο «καπέλα» που θα φορέσει η φρεγάτα «Ύδρα» και η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian αλλά και στην ναυτική αποστολή της ΕΕ που προετοιμάζεται

Ψηλά στην ατζέντα τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η δεδηλωμένη πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει με μία φρεγάτα στην επιχείρηση Prosperity Guardian, με στόχο την αντιμετώπιση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ελληνικό πλοίο που έχει επιλεγεί και είναι πιθανότατα η φρεγάτα «Ύδρα» – τύπου ΜΕΚΟ – ωστόσο θα έχει διπλό «καπέλο», σύμφωνα με τα όσα λένε τόσο διπλωματικές πηγές όσο και πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θα συμμετάσχει δηλαδή και στην αμερικανο – βρετανική επιχείρηση Prosperity Guardian αλλά και στην ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή που προετοιμάζεται.

Το πώς θα γίνει αυτό και αν τελικά είναι εφικτό, δεν είναι σαφές, ωστόσο αυτή είναι η πολιτική βούληση.

Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές το ζήτημα της αποστολής της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα συζητήθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, της περασμένης Δευτέρας, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες και ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν προκειμένου να κλείσει και να ανακοινωθεί. Με πιθανές αποφάσεις να αναμένονται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Φεβρουαρίου.

Μία φρεγάτα δύο καπέλα

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική φρεγάτα θα κληθεί να εξυπηρετήσει και τους δύο πυλώνες, τόσο την επιχείρηση Prosperity Guardian, όσο και τον ευρωπαϊκό. Σημείωναν δε ότι στόχος είναι η προστασία της ναυσιπλοΐας. Και διευκρίνιζαν ότι η Αθήνα δεν θα λάβει μέρος σε επιθετικές δράσεις. Με την ελληνική συμμετοχή να προορίζεται να έχει ρόλο αμυντικό και συνοδευτικό.

Όπως δε έχουν επισημάνει και πηγές του Υπουργείου Άμυνας, το ελληνικό πλοίο αναμένεται να βρίσκεται δίπλα σε άλλο συμμαχικό που θα μπορεί να προσφέρει αεράμυνα περιοχής.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στη Γάζα να εξελίσσεται σε μία ανθρωπιστική τραγωδία για τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, αλλά και σε μία ωρολογιακή βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η απόφαση της Χάγης

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναφορικά με τα μέτρα που ζητά η Νότια Αφρική. Στην προσφυγή της η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, ένα ενδεχόμενο θα ήταν να δώσει εντολή ακόμα και εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα. Το Σώμα των 17 δικαστών αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του περί τις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Ακόμα όμως και αν το δικαστήριο καταδικάσει το Ισραήλ και απαιτήσει με απόφαση του τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, δεν είναι σίγουρο ότι αυτή θα εφαρμοστεί.

Το σχέδιο των Αραβικών Χωρών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα επιμένει να σημειώνει ότι μιλά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστίνιους, αλλά και με τους παίκτες της περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να έχει το σχέδιο με αιχμή τον πόλεμο στη Γάζα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που εκπονείται και αναμένεται τις επόμενες μέρες να παρουσιαστεί από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024