Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πότε αναχωρεί η φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα

Πότε αναχωρεί η φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian - Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Επικίνδυνη για τα εμπορικά πλοία παραμένει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι, που υποστηρίζουν ότι απαντούν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον των Παλαιστινίων.

Επιθέσεις που έχουν ενεργοποιήσει και τα αντανακλαστικά της ΕΕ, που έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την αποστολή μιας ευρωπαϊκής δύναμης στην περιοχή. Οι τεχνικές συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά, με το θέμα να αναμένεται να είναι σήμερα στο τραπέζι των ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και να υπάρξει πολιτική στήριξη στο εγχείρημα.

Με την τελική έγκριση για την οργάνωση της αποστολής να αναμένεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Φεβρουαρίου, πιθανότατα, αφού υπάρχουν στρατιωτικά θέματα να διευκρινιστούν, όπως οι κανόνες εμπλοκής και όχι μόνο.

Η επιλογή της φρεγάτας «Ύδρα»

Η πρόθεση της Ελλάδας να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian, ανακοινώθηκε από τον Νίκο Δένδια, στις 21 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να σημειώνει ότι «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών». Με το Πολεμικό Ναυτικό να προτείνει εξαρχής δύο επιλογές φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, τη φρεγάτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ψαρά».

Με τη φρεγάτα «Ύδρα» να είναι αυτή που σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει ως επιλογή. Σημαντικό για την επιλογή μιας φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ για την αποστολή ήταν και το γεγονός ότι φέρει δύο οπλικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx CIWS. Στο πλήρωμα θα είναι και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών. Ενώ όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές γίνονται ήδη δοκιμές και για την τοποθέτηση συστήματος αντι-drone, για την αυτοπροστασία της φρεγάτας. Συγκεκριμένα δοκιμάζεται ένα σύστημα ελληνικής εταιρείας το οποίο εξετάζεται αν πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό για να τοποθετηθεί τελικά.

Ο Δένδιας σε δηλώσεις του έχει επανειλημμένα υπεραμυνθεί της ελληνικής συμμετοχής στην επιχείρηση προστασίας των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η φρεγάτα η οποία θα πάει, θα πρέπει να διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας. Κάτι που υπογραμμίζουν και πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αναχωρήσει οποιοδήποτε πλοίο εφόσον δεν έχει τα απαραίτητα συστήματα σε πλήρη λειτουργία. Υπογραμμίζεται δε ότι θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα και τα ολοκληρωμένα σχέδια των κανόνων εμπλοκής, της ευθύνης του ελληνικού πλοίου, καθώς και της περιοχής όπου θα επιχειρήσει.

Με τους αρμόδιους να σημειώνουν ότι η Αθήνα έχει σαφή εικόνα των δυνατοτήτων της και δεν θα επιχειρήσει να βγει από το πλαίσιο αυτό. Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό πλοίο που θα αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα θα βρεθεί να επιχειρεί δίπλα σε πλοίο ικανό να προσφέρει αεράμυνα περιοχής.

Στα μέσα Φεβρουαρίου η αναχώρηση

Οπως σημείωναν καλά πληροφορημένες πηγές στα «ΝΕΑ» η Αθήνα θέλει το ελληνικό πλοίο να «φοράει και τα δύο καπέλα», τόσο της επιχείρησης Prosperity Guardian, όσο και της ΕΕ. Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είναι ήδη στο Μπαχρέιν, προκειμένου να αρχίσει να ενημερώνεται, ενώ όπως εκτιμούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η φρεγάτα «Ύδρα» – πλην αλλαγής – δεν θα αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δήλωσή του για συμμετοχή της Ελλάδας στην Prosperity Guardian ο Δένδιας είχε υπογραμμίσει ότι ενημέρωσε σχετικά και τον Αιγύπτιο ομόλογο του κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024