Αρκάς: Μια καλημέρα γεμάτη υπονοούμενα
Την καλημέρα του μας λέει και σήμερα ο Αρκάς με τον χαρακτηριστικό, χιουμοριστικό τρόπο στον οποίο μας έχει συνηθίσει.
Ο Αρκάς μας λέει και σήμερα την καλημέρα του. Στο σημερινό σκίτσο του γνωστού σκιτσογράφου βλέπουμε μια συζήτηση μεταξύ δύο πουλιών.
Ποιος είναι ο διάλογος που επέλεξε για το σημερινό σκίτσο ο Αρκάς
Τα δύο πουλιά βρίσκονται πάνω σε ένα χιονισμένο κλαδί και είναι μωβ και όμορφα.
Μέσα λοιπόν στη βαρυχειμωνιά γυρνά το ένα πουλί και λέει στο άλλο με σκοπό να το ευχαριστήσει: «Κούκλα, τι μπορώ να κάνω για να σε ζεστάνω;».
«Να πυρποληθείς!», του απαντά το δεύτερο.
Γιατί του προτείνει να κάτι τέτοιο
Όταν κάποιος πυρπολεί κάτι, αυτό το κάτι παίρνει φωτιά και άρα και ανεβαίνει η θερμοκρασία του αντικειμένου. Έτσι, το δεύτερο πουλί απαντά κατ’ αυτόν τον τρόπο καθώς μάλλον κατάλαβε ότι η αρχική πρόθεση του πουλιού που στέκεται πλάι του δεν ήταν η.. ομοιόσταση του, αλλά ίσως μια αγκαλιά, ένα φιλί ή μια καλή κουβέντα.
Η διαφορά ορίζεται από τη χρήση του λόγου. Δηλαδή στο αν αυτός χρησιμοποιείται μεταφορικά ή μη.
Η κυριολεκτική και η μεταφορική χρήση του λόγου
Ο λόγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά.
Η κυριολεκτική χρήση της γλώσσας λαμβάνει χώρα όταν οι λέξεις δηλαδή χρησιμοποιούνται μέσα στο λόγο με τρόπο τέτοιον ώστε να αποδίδουν ακριβώς τη συγκεκριμένη σημασία και το περιεχόμενο της έννοιας που δηλώνουν.
Στις περιπτώσεις μεταφορικής χρήσης της γλώσσας οι λέξεις αποκτούν αλληγορική σημασία μέσα στο γλωσσικό περιβάλλον που εντάσσονται, γίνονται «σύμβολα» και προσλαμβάνονται με τη συγκινησιακή-συναισθηματική λειτουργία του δέκτη.
- Νέα μεγάλη φάση για τον Ολυμπιακό – Απείλησαν και με Στρεφέτσα οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πιερία: Η κακοκαιρία Byron άλλαξε χρώμα στον Θερμαϊκό – Εντυπωσιακά πλάνα από drone
- Μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού με Ταρέμι (vid)
- Ο Μπονγκ Τζουν-χο δεν πιστεύει «ότι η κινηματογραφική εμπειρία θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα»
- Άστoν Βίλα – Άρσεναλ 2-1: Πήραν το ντέρμπι οι «χωριάτες» και… χαμός στην κορυφή της Premier League
- Επέτειος Γρηγορόπουλου: Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του Μετρό



