
Κάμερες ΕΛ.ΑΣ.: Πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – Τέσσερις συστάσεις
Οι κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. προορίζονται για την πρόληψη και καταστολή αξιόποινων πράξεων και για τη διαχείριση της κυκλοφορίας
Το «πράσινο φως» για τις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ με σκοπό την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων καθώς και τη διαχείριση της κυκλοφορίας για τις ανάγκες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής άναψε με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η Αρχή εξέτασε το αίτημα διαβούλευσης της Ελληνικής Αστυνομίας και έκρινε ότι η μελέτη αντικτύπου για την προστασία των προσωπικών δεομένων των πολιτών αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τους κινδύνους, ενώ παράλληλα δίνει και ορισμένες συστάσεις ώστε να διασφαλιστεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια η προστασία των συγκεκριμένων έννομων αγαθών.
Ιδιαίτερη αξία έχει το σημείο της γνωμοδότησης της Αρχής που επί της ουσίας λέει «όχι» στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η συγκεκριμένη παράμετρος δεν περιλαμβάνεται και στη Μελέτη Αντικτύπου Προσωπικών Δεομένων.
Πέραν αυτού, όμως, όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της Αρχής «τέτοιες δραστηριότητες επεξεργασίας απαιτείται, κατ’ αρχήν, να βασίζονται σε νόμο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέες απαιτήσεις που τίθενται με βάση τον Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει η Αρχή συστήνει προς την ΕΛ.ΑΣ
α) Ενίσχυση της διαφάνειας με χρήση πολυεπίπεδης παροχής πληροφόρησης και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών απεικόνισης των επιτηρούμενων χώρων και παράλληλα ανάρτηση του πλήρους κειμένου της απόφασης εγκατάστασης των συστημάτων
β) Παροχή επαρκών πόρων στον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.
γ) Ορισμό ελάχιστων προδιαγραφών συσκευών λήψης εικόνας/ήχου
δ) Συγκεκριμενοποίηση της διαδικασίας ανωνυμοποίησης κατά τη χρήση δεδομένων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
- Οι δράστες της επίθεσης στο τζαμί στο Σαν Ντιέγκο, μετέδιδαν σε live streaming – Είχαν ναζιστικά σύμβολα [βίντεο]
- Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία δεν έχει ματαιωθεί, λέει ο Βανς
- Νορβηγία: Έκκληση των πρωθυπουργών της Ινδίας και των σκανδιναβικών χωρών υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας
- Τσέλσι – Τότεναμ 2-1: Έχασε και η παραμονή θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική
- Μέση Ανατολή: Οι εύποροι του Ντουμπάι αναζητούν νέο καταφύγιο – Σε ποιες χώρες κατευθύνονται
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 20.05.2026]




