Ελαφόνησος: Ο μικρός Παράδεισος της Λακωνίας
Μαγευτική, ονειρεμένη, με κρυστάλλινα γαλάζια νερά και λευκές αμμουδιές, η Ελαφόνησος είναι ένα εξωτικό νησί.
Άντρο των πειρατών κάποτε, διατηρεί ακόμα το μυστήριο, αλλά και γοητεία χρόνων αλλοτινών. Η Ελαφόνησος είναι ο μικρός Παράδεισος της Λακωνίας, με φανατικούς επισκέπτες.
Τι να δείτε
• Τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα (τηλ.: 27340 61337), πολυούχου του νησιού, που είναι κτισμένος πάνω σε μια βραχονησίδα στον κόλπο του λιμανιού της.
• Τον Ιερό Ναό Παναγίας Κατωνησιώτισσας (τηλ.: 27340 61021), στο ύψωμα πάνω από την παραλία, που λέγεται ότι στέκεται στα ερείπια ενός παλιού βυζαντινού ναού.
• Τη νησίδα Παυλοπέτρι, στο βυθό της οποίας διακρίνονται τα ερείπια μιας εκ των αρχαιότερων βυθισμένων πολιτειών στον κόσμο ηλικίας περίπου 5 χιλιετηρίδων.
Τι να κάνετε στην Ελαφόνησο
Το νησί είναι μικρό και μπορείτε να το γυρίσετε όλο με το αυτοκίνητο πολύ εύκολα. Η ξεκούραση, οι βόλτες και το κολύμπι στις παραλίες είναι οι κύριες δραστηριότητες των επισκεπτών.
Ωστόσο, υπάρχουν και μονοπάτια για πεζοπορία.
Οι γιορτές δεν λείπουν, καθώς από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου κάθε χρόνο, διοργανώνεται ένα τριήμερο για να τιμηθούν οι Μανιάτες για την απελευθέρωση του νησιού (6 Ιουλίου του 1850), καθώς και για την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα.
Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει η Παναγιά η Κατωνησιώτισσα και στο τελευταίο δεκαήμερο πραγματοποιείται η γιορτή των ψαράδων στο λιμάνι, με φαγητό, χορό και μουσική (Σύλλογος των Ψαράδων της Ελαφονήσου «Η Ελαφόνησος»).
Που να κολυμπήσετε
Οι παραλίες είναι λίγες αλλά αποζημιώνουν με την ξεχωριστή ομορφιά τους. Η πιο γνωστή είναι ο Σίμος, που έχει μπει στον κατάλογο με τις προστατευόμενες περιοχές της UNESCO. Χωρίζεται σε δύο μέρη, τον Σίμο και το Σαρακήνικο και είναι οργανωμένη.
Η Λεύκη είναι μικρή και ανοργάνωτη, ενώ η Παναγία ή «Κάτω Νησί», βλέπει το ηλιοβασίλεμα. Οι παραλίες Κοντογόνι και Καλόγερας βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και τον οικισμό του νησιού.
Πηγή: diakopes.gr
- Ρύθμιση διαδικτύου: «Πνέει ξανά άνεμος μακαρθισμού;» διερωτάται ο Μπρετόν για τις κυρώσεις των ΗΠΑ
- Ρύθμιση διαδικτύου: Η Γαλλία καταδικάζει «με τον πλέον έντονο τρόπο» τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Μπρετόν
- Ρύθμιση διαδικτύου: Κυρώσεις των ΗΠΑ σε 5 Ευρωπαίους, ανάμεσά τους ο πρώην επίτροπος Μπρετόν
- Γαλλία: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους Airbus A320 της Vueling λόγω «τεχνικού προβλήματος»
- Υεμένη: Αμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων από τους Χούθι απαιτεί το ΣΑ του ΟΗΕ
- Βενεζουέλα: Η πώληση πετρελαίου επιτρέπει στον Μαδούρο να διατηρηθεί στην εξουσία, λένε οι ΗΠΑ

