
Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Μακεδονία» επιμένει να αποκαλεί τη χώρα του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός στα Σκόπια
Δεσμεύτηκε πάντως να χρησιμοποιεί το «Βόρεια Μακεδονία» στις διεθνείς επαφές του.
Το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκινά στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η διήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί το δεξιό VMRO-DPMNE, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας, δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Δεν διευκρίνισε πώς θα αποκαλέσει τη χώρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, είπε όμως ότι θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία στις επαφές του στο εξωτερικό και το «Μακεδονία» στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο όπως είπε είναι το όνομα της πατρίδας του.
«Όπως έχω πει επανειλημμένως, στις δηλώσεις μου και στις ομιλίες μου εδώ στη χώρα θα χρησιμοποιώ πάντα το όνομα Μακεδονία, διότι για εμένα αυτό είναι το όνομα της χώρας και της πατρίδας μου και επ’ αυτού δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία […]. Για το θέμα αυτό δεν προτίθεμαι να προβώ σε κανένα συμβιβασμό στο μέλλον» είπε ο Μίτσκοσκι..
«Εξάλλου, αυτό συνιστά κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμά μου» υποστήριξε.
Στη νέα κυβέρνηση της χώρας θα συμμετέχουν ακόμη ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» και το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.
Η τρικομματική κυβέρνηση θα διαθέτει τη στήριξη 78 βουλευτών, εκ των 120 που αριθμεί συνολικά η Βουλή, ενώ όπως έχει δηλώσει νωρίτερα ο Μίτσκοσκι, τουλάχιστον ακόμη δύο βουλευτές άλλων κομμάτων θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή.
Η νέα κυβέρνηση προκύπτει μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαϊου, στις οποίες πρώτο κόμμα ήρθε το VMRO-DPMNE καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.
Από 18 έδρες κατέλαβαν το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI.
O συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» κατέλαβε 14 έδρες, ενώ από έξι έδρες εξασφάλισαν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το κόμμα «Ξέρω».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Κούβα συναντήθηκαν στο Γκουαντανάμο
- Επίθεση ουκρανικού drone στo περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας με δύο νεκρούς
- Η Χεζμπολάχ έχει βάλει στο στόχαστρο Ισραηλινούς αξιωματικούς με χρήση drone
- Ο Τραμπ αποδέχθηκε να παραδώσει τον έλεγχο του Κέντρου Κένεντι
- Οι ιρανικές αρχές σχεδιάζουν την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ, τρεις μήνες μετά τον θάνατό του
- Στολίσκος για τη Γάζα: Η Γαλλία θα διερευνήσει δικαστικά τις καταγγελίες για κακοποίηση υπηκόων της στο Ισραήλ