
«Μέλι Κισσούρι»: Προστίθεται στο μητρώο των ΠΟΠ
Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί στα 1.644 γεωργικά προϊόντα που ήδη προστατεύονται.
Το ελληνικής προέλευσης μέλι ανθέων «Μέλι Κισσούρι» προσέθεσε στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το «Μέλι Κισσούρι» είναι μέλι ανθέων, και συγκεκριμένα φθινοπωρινό μέλι ερείκης που παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata), η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή. Το «Μέλι Κισσούρι» διατίθεται σε υγρή ή κρυσταλλική μορφή.
Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» ζητείται για ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καρύστου της Εύβοιας, ο οποίος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων).
Το «Μέλι Κισσούρι» είναι μέλι ανθέων, και συγκεκριμένα φθινοπωρινό μέλι ερείκης που παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας
Η ιδιαιτερότητά του
Το «Μέλι Κισσούρι» έχει ελαφρώς πικρή γεύση, σκούρο χρώμα με κόκκινες νότες χαλκού και έντονα και επίμονα αρώματα. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στο μείγμα γυρεόκοκκων, όπου κυριαρχεί η γύρη της Erica manuliflora, η οποία συμπληρώνεται με γυρεόκοκκους αυτοφυών φυτών, και από το οποίο απουσιάζουν πλήρως γυρεόκοκκοι καλλιεργούμενων ειδών. Επιπλέον, οφείλει την ιδιαιτερότητά του στην πολύ χαμηλή περιεκτικότητα του μείγματος γυρεόκοκκων σε σακχαρόζη: δεν υπερβαίνει το 0,2%, που είναι το κατώτατο όριο για τα άλλα ελληνικά μέλια ερείκης. Η χαμηλή αυτή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη αποδίδεται στον τοπικό ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα στις πρακτικές εκτροφής των μελισσών.
Βασικές παράμετροι των πρακτικών αυτών είναι η μη χορήγηση τεχνητής τροφής κατά την παραγωγής του προϊόντος «Μέλι Κισσούρι », καθώς όλες οι διατροφικές ανάγκες των μελισσών καλύπτονται από την πλούσια ανθοφορία ερείκης της περιοχής.
Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί στα 1.644 γεωργικά προϊόντα που ήδη προστατεύονται. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο των συστημάτων ποιότητας καιστη διαδικτυακή μας πύλη GIView.
- Εθνική Ελλάδας Πόλο: Ξανά κόντρα στην Ουγγαρία για το 1-4
- Γιαννιτσά: Μεθυσμένος 22χρονος έκλεψε αυτοκίνητο και τραυμάτισε αστυνομικό – Συνελήφθη μετά από καταδίωξη
- Από τον πόλεμο στον «σούπερ Ελ Νίνιο» – Νέοι κίνδυνοι για το κόστος τροφίμων
- Ψυχικά ανίκανος να δικαστεί ο άνθρωπος που δολοφόνησε Ουκρανή σε τρένο των ΗΠΑ
- Ο Χέντο Τούρκογλου πρόκειται να ενταχθεί στο Hall of Fame της FIBA (pic)
- Ζούμε τελικά στη χρυσή εποχή της ανοησίας; Όταν οι μηχανές σκέφτονται αντί για εμάς




