ΣΥΡΙΖΑ για χαμηλότερο ΑΕΠ: Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ήδη οφσάιντ
Η ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δηλώνει ο Νίκος Παππάς
Σφυροκοπά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της ακρίβειας και της οικονομίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί δριμεία κριτική με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΑΕΠ για το 2023.
«Η ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνει τις κυβερνητικές προβλέψεις για ανάπτυξη και επενδύσεις. Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ήδη οφσάιντ», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Αναφέρει ότι η ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και προσθέτει ο κ. Παππάς πως το 15% των επενδύσεων έπεσε κάτω από το 4%. «Ο προϋπολογισμός για το 2024 είναι ήδη οφσάιντ», καταλήγει.
Το ΑΕΠ το 2023 σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 220,3 δισ. ευρώ έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022. Σε σταθερές τιμές (€194,5 δις) έφτασε το επίπεδό του το 2011 και οι ρυθμοί μεταβολής των προηγούμενων τριών τριμήνων του έτους αναθεωρήθηκαν οριακά. Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης 2% πέτυχε η ελληνική οικονομία το 2023, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ με την επίδοση του 4ου τριμήνου στο 1,2% σε ετήσια βάση
Ο ρυθμός είναι βραδύτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης που ανέμενε άνοδο του ΑΕΠ 2,4%, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκτιμούσε τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2%. Σημειώνεται ότι για το 2024 η κυβέρνηση βασίζει τον σχεδιασμό της σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,9%. Η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2022.
- Ακίνητα: Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο το 2026
- Ηλιάνα Μαυρομάτη: Τι αποκαλύπτει για τον ρόλο της Μιρέλλας στη σειρά του MEGA «Μια νύχτα μόνο»
- Βίντεο με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Byron – Μέχρι πότε θα κρατήσουν οι καταιγίδες στην Αττική
- Νέα απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εις βάρος του ΕΟΠΥΥ – Τρεις συλλήψεις για εικονικές συνταγογραφήσεις
- Μέλος διοίκησης Φενέρ: «Το Παναθηναϊκός – Βαλένθια είναι απόψε, οι καιρικές συνθήκες δεν διαφέρουν, τι θα αλλάξει;»
- Ευρωπαϊκό πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ στο Χ για αδιαφάνεια και παραπλάνηση χρηστών – Ενόχληση στην Ουάσιγκτον