
Ξεκίνησαν τα «πρωτοβρόχια» στην Ουάσινγκτον κατά του άτεγκτου Ισραήλ
Το ρήγμα Τελ Αβίβ – Ουάσινγκτον φαίνεται να μεγαλώνει λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας
Φαίνεται πως οι μέρες που το Ισραήλ μπορούσε να επαναπαύεται στην αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαχείριση της σύγκρουσης με τη Χαμάς, έχουν παρέλθει καθώς οι επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει χιλιάδες θύματα αμάχων.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε σε Ισραηλινούς αξιωματούχους του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πίστευε ότι η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει σε εβδομάδες, όχι σε μήνες.
Την αποκάλυψη έκανε η The Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν καμία εγγύηση, αλλά εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην κανονικότητα, ιδιαίτερα για να μην πληγεί η χώρα οικονομικά, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέπτεται τη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, (Avi Ohayon/REUTERS)
«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολος γίνεται για όλους», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Τα πρωτοβρόχια που μπορεί να εξελιχθούν σε μπόρα ξεκίνησαν ήδη στο αμερικανικό Κογκρέσο
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επίσης χρησιμοποιήσει διαφορετική ρητορική για πολεμικούς στόχους, με τις ΗΠΑ να επικεντρώνονται στον τερματισμό της εξουσίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να μιλούν για την εξάλειψη της μαχητικής ομάδας. Βέβαια, κάτι τέτοιο η Ουάσιγκτον το θεωρεί αδύνατο, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Άκυρο από το Κογκρέσο
Τα πρωτοβρόχια που μπορεί να εξελιχθούν σε μπόρα ξεκίνησαν ήδη στο αμερικανικό Κογκρέσο, μάλιστα.
Η Γερουσία των ΗΠΑ μπλόκαρε το συμπληρωματικό νομοσχέδιο χρηματοδότησης που περιελάμβανε οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, καθώς και διατάξεις που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γερουσία των ΗΠΑ ήταν 49 έναντι 51, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στην προώθηση του νομοσχεδίου για τη βοήθεια και στο Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, το Τελ Αβίβ δέχεται αμερικανική κριτική για την διαχείριση του Ισραήλ της ανθρωπιστικής βοήθειας που πρέπει να φτάσει στη Γάζα.
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά για να επιτρέψει να εισέλθουν στη Γάζα περισσότερα καύσιμα και βοήθεια, και θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με το Ισραήλ για να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων φορτηγών στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Δεν γίνονται αρκετά επί του παρόντος. Το επίπεδο της βοήθειας που εισέρχεται δεν είναι αρκετό. Πρέπει ν’ αυξηθεί και το έχουμε καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Το επίπεδο των καυσίμων που εισέρχεται δεν είναι αρκετό. Πρέπει ν’ αυξηθεί», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
- Απίθανος ο μικρός αδερφός του Γιαμάλ: Οδηγάει… Mercedes του, μαύρο γυαλί και «τρελαίνει» τα social media (vid)
- Sugar: Ο πρώτος πιστοποιημένος σκύλος ειδοποίησης διαβήτη στην Ελλάδα
- Δένδιας: Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η ΕΕ οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των κρατών-μελών της
- Τελευταίο σταθμός σήμερα η Θεσσαλονίκη πριν το Συνέδριο της ΝΔ – Ομιλίες Μητσοτάκη και Δένδια
- Μήνυμα Τασούλα για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ΕΕ παραμένει κορυφαίο εγχείρημα ειρηνικής συνεργασίας και προόδου των λαών
- Ο Παναθηναϊκός θα πάει στη Βαλένθια με στόχο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ (vids)







