Τρία δισεκατομμύρια ευρώ επένδυσαν οι αγγλικές ομάδες την τρέχουσα σεζόν για να φέρουν στην Πρέμιερ Λιγκ την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια καμία εκπρόσωπος του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου δεν κατάφερε να νικήσει στα πρώτα παιχνίδια της φάσης των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, Μάντσεστερ Σίτι υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 από τη μαχητική Λειψία, στη Σαξονία. Η περυσινή φιναλίστ Λίβερπουλ υπέστη ιστορική πανωλεθρία στο Ανφιλντ από τον κρυπτονίτη της Ρεάλ Μαδρίτης (2-5). Η Τότεναμ λύγισε στο Μεάτσα με αντίπαλο τη Μίλαν (1-0) και η παγκόσμια πρωταθλήτρια των μεταγραφών Τσέλσι ηττήθηκε από τα μωρά της Ντόρτμουντ (1-0).

Πριν από οκτώ χρόνια είχε επαναληφθεί το ίδιο έργο, μόνο που τότε οι εκπρόσωποι της Γηραιάς Αλβιόνας ήταν τρεις- Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Αρσεναλ- και αποκλείστηκαν όλες από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το παράδοξο με τη φετινή σεζόν εστιάζεται στα χρήματα που δαπάνησαν οι τέσσερις ομάδες που συνεχίζουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Στα δύο μεταγραφικά παράθυρα της τρέχουσας περιόδου Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Τότεναμ έβγαλαν από τα ταμεία τους συνολικά 1,076 δισ. ευρώ με τους Μπλε να σπάνε όλα τα ρεκόρ με τα 611 εκατ. που έδωσαν για να φέρουν στο Στάμφορντ Μπριτζ 16 νέους παίκτες.

Ανάμεσά τους είναι ο Αργεντινός Εντσο Φερνάντες των 121 εκατ. ευρώ (βρετανικό ρεκόρ), ο Ουκρανός Μιχάιλο Μούντρικ (70 εκατ.), και ο Ραχίμ Στέρλινγκ (56,20 εκατ.).

Η Μάντσεστερ Σίτι πρόσθεσε στο οπλοστάσιό της τον «Εξολοθρευτή» Ερλινγκ Χάαλαντ, η Λίβερπουλ πήρε Νούνιες, Γκάκπο, ενώ η Τότεναμ ενισχύθηκε με τους Ριτσάρλινσον και Ρομέρο.

Η παραδοξότητα δεν σταματά εδώ. Παρά την πλειάδα των άσων που είχε στη διάθεσή του ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Καταλανός δεν έκανε ούτε μία αλλαγή στο παιχνίδι με τη Λειψία, κάτι που έχει να συμβεί στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον Οκτώβριο του 2018 και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στο ματς με τη Γιουβέντους).

Οι Ιταλοί δημιούργησαν ένα αναπάντεχο κοντράστ απέναντι στους Αγγλους αφού και οι τρεις εκπρόσωποί τους, Ιντερ, Μίλαν και Νάπολι σημείωσαν νίκες, επίδοση μοναδική στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Η πιο εντυπωσιακή αντίθεση δημιουργείται στη σύγκριση των χρημάτων που δαπάνησαν οι εκπρόσωποι των δύο πρωταθλημάτων. Οι Ιταλοί ξόδεψαν μόλις 155,62 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 14,50% από τα χρήματα που έδωσαν οι Αγγλοι. Για την απόκτηση του παίκτη που εντυπωσιάζει φέτος, τον Γεωργιανό Κβίτσα Κβαρατσκέλια η Νάπολι έδωσε 10 εκατ. ευρώ.

Μαθήματα ποδοσφαιρικής οικονομίας από τους Ιταλούς