Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, επειδή κατήγγειλε χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό και ζήτησε να διεξαχθεί σχετική έρευνα.

Η γιατρός, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και αρθρογράφος, που είναι διεθνώς γνωστή για τη δράση της για την εξάλειψη των βασανιστηρίων, κατηγορείται πως οι δηλώσεις της συνιστούν προπαγάνδα υπέρ του PKK. Ως εκ τούτου, η εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε ένταλμα και η γιατρός συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης.

Διαβάστε επίσης: Το επικίνδυνο «παζάρι» του Ερντογάν – Πώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

Τις προηγούμενες ημέρες, η εισαγγελία είχε κινήσει διαδικασίες για ποινική δίωξη της Φιντζαντζί για δύο κατηγορίες: προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης και προσβολή του τουρκικού έθνους.

Οι διαδικασίες κινήθηκαν με αφορμή κάποια βίντεο που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους φίλα προσκείμενους στο PKK, τα οποία δείχνουν πως έχει γίνει χρήση χημικών όπλων.

«Έχω μελετήσει το βίντεο και στο παρελθόν. Προφανώς έχει γίνει χρήση κάποιου αερίου που επηρεάζει απευθείας το νευρικό σύστημα. Παρ’ όλο που απαγορεύεται η χρήση τους, δυστυχώς βλέπουμε τα όπλα αυτά να χρησιμοποιούνται σε ένοπλες συγκρούσεις» ήταν η δήλωση της Φιντζαντζί.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει τη δίωξη της Τουρκάλας γιατρού, κάνοντας λόγο για «συκοφαντία», «ανεντιμότητα» και «ανηθικότητα» που στρέφεται ενάντια στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.