Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες όλο και πιο συχνά προσπαθούν να πείσουν τους Γερμανούς που φθάνουν στην Ρωσία να συνεργαστούν με την Μόσχα ως πληροφοριοδότες.

Το τελευταίο διάστημα, αυξήθηκαν τα περιστατικά κατά τα οποία οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να στρατολογήσουν Γερμανούς πολίτες, που επισκέπτονται την Ρωσία, γράφει σήμερα το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που έχει στη διάθεσή του αναλυτική έκθεση εσωτερικής χρήσεως της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV).

Διαβάστε επίσης: Financial Times: Κινέζοι κατάσκοποι παρακολουθούν την Ευρώπη

Στόχος του Πούτιν είναι να κερδίσει τους ταξιδιώτες ως «ανθρώπινες πηγές».

Με πιέσεις και εκβιασμούς

Στην έκθεση αναφέρεται, μάλιστα, ότι στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας μπορεί να μπουν οι συνεργάτες των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Γερμανίας.

Ωστόσο, υποψήφιοι στόχοι μπορεί να είναι και όσοι ταξιδεύουν ατομικά, είτε για επιχειρηματικούς λόγους, θεωρεί η BfV.

Η BfV προβλέπει ότι, στη συνέχεια, οι Ρώσοι πράκτορες θα «στρατολογούν» Γερμανούς πολίτες, χρησιμοποιώντας πιθανόν «πιο σκληρούς και κυνικούς τρόπους», ώστε να τους κάμψουν για να συνεργαστούν. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιήσουν στοιχεία εκβιασμού, είτε να δημιουργούν καταστάσεις μέσω των οποίων θα τους ασκούν πιέσεις.

«Μακριά από τα social media στη Ρωσία», λέει το γερμανικό ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί ευθέως όσους πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία, να μην χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι κριτικές απόψεις για τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα» μπορούν να «επιφέρουν απρόβλεπτους προσωπικούς κινδύνους», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην Μόσχα, η αστυνομία έχει ήδη πραγματοποιήσει ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα ατόμων, για τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μελετούν τα όσα γράφουν στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Υποκλοπές στην Γερμανία από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες»

Τον Ιούνιο, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, αξιολογώντας τη δραστηριότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Γερμανία, επέστησε την προσοχή στο ότι «ιδιαίτερα σε τέτοιες ευαίσθητες τοποθεσίες, όπως είναι το κυβερνητικό τετράγωνο στο Βερολίνο, οι κίνδυνοι υποκλοπής όπως και οι κίνδυνοι διαρροής στοιχείων είναι πραγματικοί και δεν πρέπει να υποτιμώνται».

Η Φέζερ προειδοποίησε επίσης για το ότι οι συνομιλίες που γίνονται μέσω συνηθισμένων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, «στην ουσία, δεν προστατεύονται από τις υποκλοπές».

Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες «καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να υποκλέψουν και να καταγράψουν τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπουργός.