Βρετανία: Στο στόχαστρο το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον
Αφορμή τα λεγόμενά της για τον Γάλλο πρόεδρο
Μετά την επίθεση εναντίον των Βρετανών εργαζομένων, το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Λιζ Τρας βρίσκεται για ακόμη φορά στο στόχαστρο με αφορμή τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.
«Αν γίνω πρωθυπουργός, θα τον κρίνω από τις πράξεις του όχι από τα λόγια του», είπε για τον Γάλλο πρόεδρο, το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Ο αντίπαλός της στη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας Ρίσι Σούνακ απάντησε ξεκάθαρα πως ο Πρόεδρος Μακρόν είναι «φίλος».
Την κατηγορούν για «θλιβερή έλλειψη κρίσης»
Η απάντηση της κ. Τρας προκάλεσε επιδοκιμαστικά γέλια και χειροκροτήματα μεταξύ των μελών του κόμματος που παρίσταντο στην εκδήλωση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μια ταραχώδη σχέση με τον απερχόμενο Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με συχνές συγκρούσεις αναφορικά με το Πρωτόκολλο του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, τα αλιευτικά δικαιώματα και τις ροές μεταναστών στη Μάγχη, τη βρετανική στρατιωτική συμφωνία με ΗΠΑ και Αυστραλία, τη στάση έναντι του Πούτιν κ.ά.
Αντιδρώντας στο σχόλιο της Λιζ Τρας ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Λάμι την κατηγόρησε για «θλιβερή έλλειψη κρίσης». Πρόσθεσε ότι η υπουργός «προσέβαλε έναν από τους στενότερους συμμάχους της Βρετανίας».
«Ψευτο-Θάτσερ»
Στέλεχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το BBC, σχολίασε ότι η κα Τρας «υπονόμευσε πλήρως τη σχέση με τη Γαλλία» με το σχόλιό της και την αποκάλεσε «ψευτο-Θάτσερ», σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΚΑΙ.
Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των Συντηρητικών Άλιστερ Μπερτ έκανε λόγο για «σοβαρό λάθος» της κ. Τρας, ενώ το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Μέι, Γκάβιν Μπάργουελ ανέφερε: «Θα περίμενε κανείς πως η Υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πως βρισκόμαστε σε μία στρατιωτική συμμαχία με τη Γαλλία».
Στην ίδια προεκλογική εκδήλωση, στο ερώτημα αν θα προτιμούσαν ως Πρωθυπουργό τον αντίπαλό τους ή τον Μπόρις Τζόνσον, ο Ρίσι Σούνακ απάντησε «τη Λιζ Τρας», ενώ η κ. Τρας απάντησε «τον Μπόρις Τζόνσον».
Εν τω μεταξύ, οι Financial Times αναφέρουν πως η Λιζ Τρας εξετάζει την πιθανότητα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, αναστέλλοντας μονομερώς την ισχύ της εν λόγω συμφωνίας, λίγο μετά από την ανάδειξή της σε Πρωθυπουργό.
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας





