Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Είναι ακόμα νωρίς, λέει ο Ρίσι Σουνάκ για τη μάχη διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Είναι ακόμα νωρίς, λέει ο Ρίσι Σουνάκ για τη μάχη διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον

«Είναι ακόμα νωρίς και ανυπομονώ να συναντήσω πολλούς περισσότερους από εσάς τις ερχόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο Σουνάκ σε ανάρτησή του στο Twitter ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η μάχη ηγεσίας για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται ακόμα στην αρχή, μία ημέρα μετά από νέα δημοσκόπηση της YouGov που έδειξε ότι βρίσκεται πίσω από την αντίπαλό του Λιζ Τρας κατά 34 μονάδες.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα επιλέγει νέο ηγέτη αφού ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του μετά τη μαζική αποχώρηση υπουργών από την κυβέρνησή του επικαλούμενοι σειρά σκανδάλων και λαθών τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Σουνάκ, του οποίου η παραίτηση ήταν από τους παράγοντες που πυροδότησαν την πτώση του Τζόνσον, και η υπουργός Εξωτερικών Τρας είναι οι δύο υποψήφιοι που έχουν απομείνει στη μάχη. Τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου τις επόμενες εβδομάδες, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Είναι νωρίς ακόμα»

«Είναι ακόμα νωρίς και ανυπομονώ να συναντήσω πολλούς περισσότερους από εσάς τις ερχόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο Σουνάκ σε ανάρτησή του στο Twitter ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του μεταξύ μελών του Συντηρητικού κόμματος αργότερα σήμερα.

Ο νικητής της διαδικασίας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος θα κληρονομήσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά συνέπεια θα γίνει πρωθυπουργός.

Δημοσκόπηση μεταξύ 807 μελών του Συντηρητικού κόμματος της εταιρίας Techne που διενεργήθηκε στις 19-27 Ιουλίου έδειξε ότι η Τρας έχει τη στήριξη του 48% αυτών, συγκριτικά με το 43% για τον Σουνάκ.

Αντίθετα, δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας The Times, που διενεργήθηκε από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, έδειξε ότι η Τρας έχει διευρύνει το προβάδισμά της. Εχει τη στήριξη του 60% των μελών, συγκριτικά με το 26% για τον Σουνάκ, με τους υπόλοιπους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν σχεδιάζουν να ψηφίσουν. Προηγούμενη δημοσκόπηση της YouGov στις 20-21 Ιουλίου είχε δείξει ότι οι ερωτηθέντες ήταν μοιρασμένοι σε ποσοστό 49%-31% υπέρ της Τρας.

Η Τρας έκανε χθες το πρώτο μεγάλο παραπάτημα στην εκστρατεία της όταν αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει σε μια από τις βασικότερες δεσμεύσεις της, μία ημέρα αφού την ανακοίνωσε, ύστερα από τις αντιδράσεις Συντηρητικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Τρας είχε παρουσιάσει τα σχέδιά της να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια λίρες ετησίως σε κρατικές δαπάνες, διατυπώνοντας δέσμευση που σύμφωνα με τους αντιπάλους της θα απαιτούσε περικοπή μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευτών και δασκάλων, σε περιοχές έξω από το πλούσιο νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας.

Ο Σουνάκ αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μάχη διαδοχής, εν μέρει λόγω του ρόλου του στην παραίτηση του Τζόνσον και αναφορικά με τις επιδόσεις του στην κυβέρνηση.

Ως υπουργός Οικονομικών, ο Σουνάκ εφάρμοσε αυξήσεις μισθών για να χρηματοδοτηθεί η στήριξη που προσέφερε η κυβέρνηση κατά την πανδημία της COVID-19 και για να βοηθηθούν οι Βρετανοί να καλύψουν μέρος από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε επικρίσεις από πολλούς στο κόμμα, που ιστορικά τάσσεται υπέρ των χαμηλών φόρων. Ο Σουνάκ έχει δεσμευθεί να μειώσει τους φόρους σταδιακά για να αποφευχθεί η αύξηση του πληθωρισμού, αλλά η Τρας έχει δηλώσει ότι θα ενεργήσει άμεσα για να περιορίσει το φορολογικό βάρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024