Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ποιος κέρδισε το debate ανάμεσα σε Σουνάκ και Τρας

Βρετανία: Ποιος κέρδισε το debate ανάμεσα σε Σουνάκ και Τρας

Ρίσι Σουνάκ και Λιζ Τρας είχαν μια έντονη τηλεμαχία. Γιατί κατηγορούν τον πρώτο οι οπαδοί της δεύτερης.

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν Ρίσι Σουνάκ και Λιζ Τρας στο debate που έγινε στη Βρετανία για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σουνάκ ήταν ιδιαίτερα «επιθετικός» προς την Τρας, με τους οπαδούς της να τον κατηγορούν για «mansplaining».

Άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ταξικό πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ των δύο μονομάχων στη διάρκεια της τηλεμαχίας του BBC.

Νικήτρια της χθεσινής τηλεμαχίας ήταν σύμφωνα, με δημοσίευμα της Daily Mail, η Λιζ Τρας, ενώ δημοσκόπηση της Opinium δείχνει ότι οι εσωκομματικοί αντίπαλοι βρέθηκαν σχεδόν ισόπαλοι με τον Σουνάκ να προηγείται με μία μόλις μονάδα (39%) έναντι της Τρας (38%).

Τα «πυρά» ανάμεσα σε Σουνάκ και Τρας

Όπως αναφέρει η Daily Mail, στο debate του BBC, o Ρίσι Σουνάκ δέχθηκε πυρά για την πανάκριβη γκαρνταρόμπα του και την περιουσία του, ενώ η Λιζ Τρας κατηγορήθηκε ως «οικονομικά αναλφάβητη», ενώ υπενθυμίστηκε ότι ήταν στο παρελθόν θιασώτης της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σχολιάστηκαν και οι ενδυματολογικές επιλογές τους: η Λιζ Τρας φορούσε ψεύτικα σκουλαρίκια, αξίας μόλις 4,5 λιρών, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών φορούσε παπούτσια Prada 450 λιρών.

Η τηλεμαχία ξεκίνησε με τους δύο μονομάχους να εκτοξεύουν «βέλη» ο ένας στον άλλον για τις περικοπές φόρων και τον πληθωρισμό με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε το «συντηρητικό» στις θέσεις της υπουργού Εξωτερικών σε σχέση με την οικονομία, που δεν θα δώσουν «απολύτως καμία ευκαιρία» στους Τόρις να επικρατήσουν στις επόμενες εκλογές.

«Ζοφερές» οικονομικές προβλέψεις

Η Λιζ Τρας από την πλευρά της, αντέτεινε ότι ο Σουνάκ θα οδηγήσει τη Βρετανία στην ύφεση. Μάλιστα, τον κατηγόρησε για «ζοφερές» οικονομικές προβλέψεις κι ότι αύξησε τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά δεκαετιών.

Ο Σουνάκ που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις της αντιπάλου και πασχίζει εναγωνίως να κερδίσει έδαφος στην υποστήριξη των μελών των Συντηρητικών που θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν από τις 5 Αυγούστου, προσπάθησε να πιέσει την Τρας.

«Υποσχεθήκατε μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων ύψους σχεδόν 40 δισ. λιρών, δηλαδή 40 δισ. λίρες περισσότερο δανεισμό. Αυτή είναι η πιστωτική κάρτα της χώρας, μιλάμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όλους εδώ, που θα πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό».

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η αύξηση των φόρων ήταν αναγκαία λόγω των άνευ προηγουμένου κρατικών δαπανών για να επιπλεύσει η βρετανική οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η Τρας υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα δεν αύξησε τους φόρους και επέκρινε τον Σουνάκ ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα «βρήκαν» στην άποψη για τον Τζόνσον

Εκεί που συμφώνησαν Σουνάκ και Τρας είναι ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δεν θα αναλάβει υπουργικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Λις Tρας άσκησε δριμεία κριτική στον Σουνάκ, που ζήτησε από την Βρετανία να κρατήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας επισημαίνοντας ότι, μόλις τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών καλούσε σε σύσφιξη των διμερών και οικονομικών σχέσεων. Ο ινδικής καταγωγής πρώην υπουργός τόνισε από την πλευρά του ότι Τρας κάνει εξαγγελίες περί «χρυσής εποχής» στις σινοβρετανικές σχέσεις.

Όταν έπεσαν οι τόνοι…

Προς το τέλος του debate, οι τόνοι έπεσαν με την Τρας να λέει ότι θα ήθελε πολύ να έχει τον Σουνάκ στην κυβέρνησή της, εάν αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Επιπλέον, έσπευσε να του πλέξει το εγκώμιο για τις ενδυματολογικές του επιλογές του Σουνάκ ο οποίος είναι πάντα, όπως είπε, ντυμένος στην… πένα.

Από την πλευρά του ο Σουνάκ, είπε ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να κρίνονται «από τον χαρακτήρα και τις πράξεις τους» κι ότι ο ίδιος «δεν γεννήθηκε έτσι». Σε αυτό το σημείο θύμισε ότι η οικογένειά του μετανάστευσε από την Ινδία στη Βρετανία πριν από έξι δεκαετίες και ο ίδιος είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σερβιτόρος σε ινδικό εστιατόριο.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024