Γερμανία: Νέο κύμα της πανδημίας μετά τις διακοπές προβλέπει καθηγητής Ιολογίας
Τι λέει ο Κρίστιαν Ντρόστεν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel»
Νέο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού μετά τις θερινές διακοπές προβλέπει ο επικεφαλής του Τμήματος Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο Κρίστιαν Ντρόστεν, αναθεωρώντας προηγούμενη εκτίμησή του ότι η πανδημία θα μπορούσε να τελειώσει εντός του τρέχοντος έτους.
«Ελπίζω ότι οι σχολικές διακοπές θα επιβραδύνουν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Αλλά από τον Σεπτέμβριο φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς», δήλωσε ο κ. Ντρόστεν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» και εξήγησε ότι διαπιστώνεται ήδη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες.
«Η παραλλαγή ΒΑ.5 είναι απλώς πολύ μεταδοτική και παράλληλα οι άνθρωποι χάνουν την προστασία μετάδοσης από τον τελευταίο εμβολιασμό τους», εξήγησε ο γερμανός επιστήμονας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα αυξηθούν εκ νέου, οι θάνατοι θα είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το 2021.
Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Ντρόστεν εκτίμησε ότι κάποια στιγμή θα επικρατήσει μια νέα ισορροπία, καθώς η ανοσία του πληθυσμού από τον εμβολιασμό και τις λοιμώξεις θα είναι τόσο ισχυρή ώστε ο ιός θα γίνει λιγότερο σημαντικός, αλλά στη χειρότερη περίπτωση, σημείωσε, θα μπορούσαν να χρειαστούν «μερικοί χειμώνες ακόμη» για να φτάσουμε σε ενδημική κατάσταση.
Τι λέει δημοσκόπηση για τη χρήση μάσκας
Η πλειονότητα των Γερμανών πάντως θεωρεί ότι η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας σε όλους τους χώρους θα πρέπει να επιστρέψει, το αργότερο το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση DeutschlandTrend για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 63% ζητά την επαναφορά της μάσκας στους κλειστούς χώρους.
Η πλειοψηφία αυτού του ποσοστού (77%) είναι άνω των 65 ετών, ενώ στις ηλικίες 18-34 την ίδια άποψη εκφράζει το 48%. Σε ό,τι αφορά την πολιτική τοποθέτηση, το 82% των υποστηρικτών των Πρασίνων και το 78% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) υποστηρίζουν την επαναφορά της μάσκας, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) ανάλογη άποψη εκφράζει το 43% και μόνο το 30% των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τη θερινή ανάπαυλα αναμένεται να ληφθούν σε διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων στις αρχές Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρωσία: Τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δεκάδες drones που κατευθύνονταν στη Μόσχα
- Βολιβία: Η νέα δεξιά κυβέρνηση συνέλαβε τον τέως αριστερό πρόεδρο Αρσε για διαφθορά
- Λίβανος: Νέα πυρά του Ισραήλ εναντίον περιπόλου κυανοκράνων του ΟΗΕ
- Ουκρανία: Ανταλάσσει drones, πυραύλους και συναφείς τεχνολογίες με MiG-29 από την Πολωνία
- Ουκρανία: Ο Τραμπ αποκαλύπτει ότι ειπώθηκαν «σκληρές κουβέντες» με Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς
- Eurovision: O ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Ελλάδα να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό τραγουδιού



