Η Κατερίνα Καραδήμα είναι  ηθοποιός-σκηνοθέτης και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.

Μίλησε στην Εύη Βέρρη και στο in και περιέγραψε ποιο ήταν το έναυσμα που την ώθησε στην σύλληψη και δημιουργία της παράστασης Στέλλες από το Μικρό Θέατρο Αγρινίου.

«Έγιναν πολλά αυτή τη μεγάλη περίοδο της καραντίνας», μας λέει.

Βούλιαξαν τα σώματα και τρελάθηκαν τα μυαλά, τα από καιρό αρρωστημένα, ακόμα πιο πολύ.

Όλα αυτά τα φονικά, όλη αυτή η βία και το μίσος από άντρες προς γυναίκες, με έκανε λέει η κυρία Καραδήμα να αναζητήσω κείμενα και ιστορίες που λες γίνονται μόνο στα μυθιστορήματα ,αλλά δυστυχώς η φρικτή πραγματικότητα έρχεται να ξεπεράσει οποιαδήποτε μυθοπλασία.

Τα νεκρά κατακρεουργημένα σώματα αυτών των γυναικών, που έχασαν τη ζωή τους το χαμόγελο την ομορφιά με τα χρωματιστά ρούχα, μπιζού και μακιγιάζ, μου θύμισαν λουλούδια όμορφα, δροσερά που έσφυζαν από ζωή και λάμψη και ξαφνικά μαράθηκαν και πέθαναν.

Όχι φυσικά, αλλά με βία γιατί κάποιος το αποφάσισε.Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του έργου αυτού για να περάσουμε στον θεατή το μήνυμα της Στέλλας που κακοποιείται δίπλα μας και εμείς δεν μπορούμε να  κάνουμε τα  στραβά μάτια.

Μπροστά στα μάτια μας έγιναν όλα! Χρόνια τώρα. Μαράθηκαν! Δεν τις ποτίσαμε αρκετά; Τις αφήσαμε στον ήλιο και τις έκαψε; Δεν τους μιλάγαμε; Δεν τους τραγουδούσαμε; Δεν τις φροντίσαμε; Δεν τις προστατέψαμε; Και τώρα γέμισε ο τόπος μαραμένες «Στέλλες».  Όπως η Στέλλα Βιολάντη του Ξενόπουλου, όπως η Στέλλα Γερακάρη του Οικονομίδη, όπως η Στέλλα του Καμπανέλλη και του Κακογιάννη, όπως η Στέλλα και η κάθε Στέλλα της διπλανής πόρτας.

Η ίδια ιστορία, ξανά και ξανά που μάρανε, ξέρανε και νέκρωσε κάποιες Στέλλες από την πολλή «αγάπη» λέει , από την μεγάλη έγνοια. Η αγία ελληνική οικογένεια που βύζαξε την πατριαρχία μέχρι την τελευταία σταγόνα, έθρεψε το θεριό που χίμηξε και έφαγε οποιοδήποτε ίχνος ομορφιάς και ελευθερίας. Κατασπάραξε τις Στέλλες και δεν έμεινε τίποτα απ’αυτές! Μόνο λίγο χώμα να τις θυμίζει και κάτι ξερά φύλλα. Κι έμειναν πίσω τα άγρια θηρία με τη γεύση από αίμα φρέσκια ακόμα στο στόμα τους.

Η παράσταση δουλεύτηκε σε μια άγρια εποχή, γεμάτη βία και σκληράδα. Μία εποχή που εκτόξευσε όλο αυτό το κακό που χρόνια ήταν συμπιεσμένο και καταπιεσμένο μέσα στα σωθικά των ανθρώπων. Μιλάει και ουρλιάζει για την αγριάδα που δεν έχει τέλος, που στοίχειωσε τα όνειρά μας όλο αυτόν τον καιρό αλλά κυρίως διέκοψε άγρια τα όνειρα ανθρώπων, γυναικών που δεν πρόλαβαν να ανθίσουν!

Μας λέει η κυρία Καραδήμα: «Πιστεύω στο θέατρο που δημιουργείται από σοβαρούς και μορφωμένους ανθρώπους που δουλεύουν υπεύθυνα, έντιμα και εμπνευσμένα, όπου κι αν βρίσκονται.

Και συνεχίζει λέγοντας έχουμε συνηθίσει να υποτιμάται η νοημοσύνη των ανθρώπων της επαρχίας είτε με τις γνωστές αρπαχτές που έρχονται από την πρωτεύουσα, είτε από ανθρώπους που στήνουν παραστάσεις στην επαρχία με έναν φτηνό λαϊκισμό και εν τέλει με μια θεατρική ανεπάρκεια.

Υπάρχουν όμως μας λέει καλλιτεχνικές φωλιές ανά την Ελλάδα όπου άνθρωποι του θεάτρου οδηγούν άλλους ανθρώπους στο φωτεινό δρόμο της τέχνης ως συμμετέχοντες σε θεατρικές ομάδες και ως θεατές.

Δημιουργούν δουλειές γεμάτες δίψα ,έμπνευση, καλλιτεχνική εμμονή και γνώση.

Έτσι εκπαιδεύεται ένα ολόκληρο κοινό στην αναζήτηση αληθινών και ποιοτικών παραστάσεων. Ας ελπίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτό το θέατρο…

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ.

Συντελεστές:

σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα

σκηνικά: Άντα Καλαποθάκου – Κατερίνα Καραδήμα

κοστούμια: Άντα Καλαποθάκου

φωτισμοί: Στέλιος Μερμίγκης

βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλεια Καμμένου

τεχνικός βοηθός: Σπυριδούλα Κουμπούρη

τρέιλερ – αφίσα: Αντώνης Μίκροβας

φωτογράφιση: Γιώργος Κατσιπάνος

Παίζουν:

Εύη Βέρρη

Ελένη Βοττέα

Έφη Ιωαννίδου

Άντα Καλαποθάκου

Βίκυ Κλέσουρα

Μάκης Κορδάτος

Παναγιώτα Κουνούπη

Βασιλική Κουρέτση

Νίκος Κούστας

Γιώργος Λαζούρας

Τάκης Λιάγκας

Σάσα Παπαγεωργίου

Σπύρος Παπάς

Ελένη Ψαρρά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

πότε: 16 έως 22 Ιουνίου

ώρα: 21:15

που: Μικρό Θέατρο- Κέντρου 26 Αγρίνιο

τηλ. : 2641046619

διάρκεια παράστασης: 1:30΄

τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων, καθημερινά 7:30 μμ έως 9:30 μμ στο Μικρό Θέατρο.