Πόλεμος στην Ουκρανία: Απελευθερώθηκαν δύο πιλότοι που κρατούνταν από τη Ρωσία
Οι δύο πιλότοι «πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις 8 Μαρτίου κοντά στο χωριό Νόβαγια Μπασάν»
Δύο Ουκρανοί πιλότοι, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό στις 8 Μαρτίου ανατολικά του Κιέβου και έκτοτε κρατούνταν στη Ρωσία, αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους.
Ο Ιβάν Πεπελιάτσκο και ο Αλέξιι Σιτζ, δύο πιλότοι της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας «είναι σε ασφαλές σημείο και λαμβάνουν όλη τη απαραίτητη ιατρική περίθαλψη», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram.
Οι δύο πιλότοι «πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις 8 Μαρτίου κοντά στο χωριό Νόβαγια Μπασάν», 80 χλμ. ανατολικά του Κιέβου, διευκρίνισε το υπουργείο.
«Ο χώρος κράτησής τους άλλαξε αρκετές φορές. Τελικά οδηγήθηκαν σε ένα προσωρινό κέντρο κράτησης στην πόλη Κουρσκ», 100 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, βορειοανατολικά της Σούμι, πρόσθεσε το υπουργείο.
«Βρίσκονταν σε ένα κελί μαζί με άλλους οκτώ Ουκρανούς αξιωματικούς», ανέφερε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με έναν εκ των δύο πιλότων, που επικαλείται η ανακοίνωση, ο ρωσικός στρατός τους «εξανάγκασε να ηχογραφήσουν προπαγανδιστικά βίντεο». «Αν αρνιόμασταν, οι Ρώσοι απειλούσαν να σταματήσουν να παρέχουν περίθαλψη στους συντρόφους», διηγήθηκε.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προτείνει την ανταλλαγή του Ουκρανού επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα, με τους Ουκρανούς αιχμάλωτους στη Ρωσία. Η πρόταση απορρίφθηκε την Τετάρτη από τη Μόσχα.
- Μυστήριο με την εξαφάνιση του 45χρονου διοικητή της Πυροσβεστικής – Συνεχίζονται οι έρευνες
- Με ιστορικό γκολ του Σαλάχ, η Αίγυπτος νίκησε τη Νότιο Αφρική (1-0)
- Μπλόκα: Συσκέψεις σε όλη τη χώρα από τους αγρότες – Το κρίσιμο ραντεβού στη Νίκαια
- Απεργία ΣΕΗ το Σάββατο: Η ΕΝΘΕΠΑ διαψεύδει καθολικό «λουκέτο» στα θέατρα – Ποιοι στηρίζουν την κινητοποίηση
- Ζελένσκι: Έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για το σχέδιο Τραμπ αν η Ρωσία συμφωνήσει σε εκεχειρία δύο μηνών
- Συρία: Σουνιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο τζαμί με τους 8 νεκρούς


