Κοροναϊός: Ανησυχία από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα – Τι έδειξαν τα στοιχεία του ΑΠΘ
Η μετάλλαξη Ομικρον 2 φαίνεται να εκτοπίζει την Ομικρον, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.
Σημαντικότατη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες λεει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Προσθέτει ότι τέτοια αύξηση «είχαμε να δούμε από τα Χριστούγεννα. Από 9 έως 18 Μαρτίου είδαμε μία αύξηση 6 φορές περισσότερη από ό, τι βλέπαμε μέχρι τώρα».
Η Ομικρον 2
Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη «Όμικρον 2» του ιού εκτοπίζει την «Όμικρον», καθώς επικρατεί σε ποσοστό 75%, είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ μιλώντας στον Real Fm 107,1.
Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να προκαλεί αισιοδοξία, καθώς παρότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα η νοσηρότητα είναι μειωμένη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. «Ο ιός είναι δίπλα μας. Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτόν και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «πιθανό να έχουμε μια νέα μετάλλαξη». Γι’ αυτό επέμεινε στην ανάγκη εμβολιασμού και τήρησης των μέτρων.
Τουλάχιστον υπερδιπλάσια τα ενεργά κρούσματα
Ο πρύτανης του ΑΠΘ εκτιμά πως τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσια. Μπορεί να είναι έως και τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονται επισήμως, τόνισε ο ίδιος.
- Ιράν: Συζητά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δηλώνει ο Τραμπ, αλλά δεν είναι «έτοιμο» να κλείσει συμφωνία
- Ιράν: Αναστέλλονται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι έπειτα από επιδρομή drones
- Κούβα: «Θέλει» να κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ και αυτό θα γίνει «πολύ σύντομα», λέει ο Τραμπ
- Μέση Ανατολή: Κατάπαυση του πυρός ζητά ο πάπας Λέων – «Ας ξαναρχίσει ο διάλογος»
- Πετρέλαιο: Οι τιμές παραμένουν υψηλές, αλλά δεν παρουσιάζουν τις απότομες ανόδους των τελευταίων ημερών
- Καζακστάν: Εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα το νέο, αμφιλεγόμενο Σύνταγμα της χώρας

