Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 και θα στοχεύσουν τα κορυφαία στελέχη της με προσωπικούς περιορισμούς, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Έχω δώσει εντολή στην κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG και στα εταιρικά στελέχη της. Τα μέτρα αυτά είναι ένα ακόμη κομμάτι της αρχικής δόσης των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε.

Ποιος είναι ο CEO του Nord Stream 2

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Γερμανός, Matthias Warnig, στέλεχος επίσης σε τραπεζικούς ομίλους. Η κίνηση αυτή αντιστρέφει την απόφαση του Μπάιντεν πέρυσι να άρει τις κυρώσεις κατά της εταιρείας και του επικεφαλής της, μια κίνηση που είχε εξοργίσει ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ από το Τέξας, ο οποίος δήλωσε ότι έδειξε αδυναμία έναντι της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Politico.

Ο αγωγός αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα διπλασίαζε τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου από τη Γερμανία, ανέμενε άδεια για να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η κυβέρνησή του θα ανέστειλε την έγκριση για τον αγωγό δεδομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.