Ο αμερικανός συγγραφέας και αναλυτής Τζόναθαν Σάντσερ υποστήριξε, επικαλούμενος το ισραηλινό Κανάλι 12, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στη φωτογραφία αρχείου του AP, επάνω, με τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια), ο οποίος επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ζήτησε από τη Χαμάς να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Η ανάρτηση του Σάντσερ

Ο Τζόναθαν Σάντσερ (Jonathan Schanzer), ο οποίος ήταν, εκτός των άλλων, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Το ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει ότι ο Ερντογάν διώχνει τη Χαμάς από την Τουρκία στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ξεκινήσει την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ. Είμαι δύσπιστος. Αλλά μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για παρακολούθηση».

Χρηματοδότης της Χαμάς

Πέρα από τη δημόσια στήριξη που παρείχε ο Ερντογάν στους ηγέτες της Χαμάς, τον Φεβρουάριο του 2021, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές είχαν αποκαλύψει τη διασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Χαμάς, μετά την κατάσχεση εμπορευμάτων και χρημάτων που προορίζονταν για την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση.

Η Σιν Μπετ (Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ) μαζί με το υπουργείο Αμυνας είχαν γνωστοποιήσει ότι πέτυχαν την παρεμπόδιση μεταφοράς τουρκικών εμπορευμάτων αξίας 100 χιλιάδων δολαρίων και ποσά χρημάτων που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της Χαμάς.

Στο δημοσίευμα της Jerusalem Post παρουσιαζόταν ο τούρκος πρόεδρος μαζί μ’ ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρισκόταν στην Τουρκία. Το Ισραήλ είχε πολλές φορές στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί προς την Αγκυρα για στήριξη της Χαμάς και για τη φιλοξενία ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στο τουρκικό έδαφος.


Μαχητές της Χαμάς

 «Ο ισραηλινός πρόεδρος στην Τουρκία»

Ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε χθες Τετάρτη την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ο Ερντογάν ανέφερε πως ο ισραηλινός ομόλογός του αναμένεται να μεταβεί στην Αγκυρα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ισραηλινός αγωγός μέσω… Τουρκίας

Στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, αλλά και του Ισραήλ, έχει πυκνώσει την τελευταία περίοδο η ειδησεογραφία για το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

Πριν λίγες ημέρες, η τουρκική εφημερίδα Star έγραφε, επικαλούμενη τον ισραηλινό Τύπο, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ για τoν αγωγό EastMed, εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί έδαφος για περιφερειακή συνεργασία που να περιλαμβάνει την Τουρκία».

Μάλιστα, όπως σημειωνόταν, δημοσιεύτηκε εντυπωσιακό άρθρο ανάλυσης με τίτλο «Ηρθε η ώρα να υπολογίσουμε εκ νέου τη διαδρομή», στο οποίο αναφερόταν ότι το Ισραήλ δεν αποκλείει το έδαφος της Τουρκίας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του στην Ευρώπη.