Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ισραήλ δεν αποκλείει το έδαφος της Τουρκίας ως εναλλακτική στον EastMed

Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ισραήλ δεν αποκλείει το έδαφος της Τουρκίας ως εναλλακτική στον EastMed

Ισραηλινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ ν' απορρίψουν το έργο του αγωγού EastMed και στην αναζήτηση από το Ισραήλ εναλλακτικής διαδρομής που δεν αποκλείει το έδαφος της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, ως «έκπληξη» χαρακτηρίζει ισραηλινός αξιωματούχος τη δήλωση Ερντογάν για επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία.

Ο ισραηλινός Τύπος, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ για τoν αγωγό EastMed, εκτιμά ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί έδαφος για περιφερειακή συνεργασία που να περιλαμβάνει την Τουρκία», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Star (η φωτογραφία, επάνω, είναι κεντρική στο άρθρο της).

Να στραφεί σε εναλλακτικές

Με την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στο σχεδιαζόμενο έργο EastMed, ο ισραηλινός Τύπος απαίτησε από το Ισραήλ να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, δημοσιεύτηκε εντυπωσιακό άρθρο ανάλυσης με τίτλο «Ηρθε η ώρα να υπολογίσουμε εκ νέου τη διαδρομή».

Στο άρθρο αναφέρετε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λόγω της ρεαλιστικής εκτίμησης της κατάστασης καθώς επισημάνθηκε ότι το έργο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως ο τεχνολογικός προγραμματισμός τοποθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου, οι ασταθείς τιμές ενέργειας, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η στάση προς τα ορυκτά καύσιμα και την προθυμία των ενεργειακών εταιρειών.


Το ισραηλινό δημοσίευμα που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα

Στο ισραηλινό άρθρο σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ακολούθησαν στρατηγική σταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ψάχνουν εναλλακτικές

Τονίζεται επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ για τον EastMed ώθησε το Ισραήλ να εξετάσει εναλλακτικό σχέδιο και ότι η πιθανότητα συνεργασίας με την Τουρκία θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των θετικών μηνυμάτων από την Αγκυρα.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών είναι περίπλοκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί βάση για περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στον τομέα των εξαγωγών φυσικού αερίου, επισημαίνει το τουρκικό δημοσίευμα.

«Εκπληξη»

Στο μεταξύ, μέρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψη του ισραηλινού ομολόγου του Γιτζάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία, ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτές τις δηλώσεις ως έκπληξη, αναφέρει το δίκτυο Al-Arabiya.

Το δίκτυο επικαλέστηκε ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, που είπε στη Haaretz ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν για την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο ήταν έκπληξη.

Η απόφαση των ΗΠΑ για τον EastMed δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γράφει το ισραηλινό δημοσίευμα

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, «αλλά μας ανησυχεί η παραπλανητική προσωπικότητα του Ερντογάν».

Είπε επίσης ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του για να συζητήσουν τη σύσφιξη των σχέσεων.

Εστελναν μηνύματα

Ο ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ερντογάν και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι έστελναν μηνύματα εδώ και αρκετούς μήνες, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη με τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην Αγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε πιθανή ημερομηνία για την επίσκεψη, αλλά σημείωσε ότι η Τουρκία είχε συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους στο παρελθόν.

Με καρδιακά προβλήματα ο Ερντογάν;

Τουρκικά ΜΜΕ γράφουν ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως «Εχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις στο παρελθόν με τα ισραηλινά μέρη και τονίσαμε την κοινή συνεργασία για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η Τουρκία εξακολουθεί να είναι έτοιμη για κοινή δράση».

Χέρτζοκ (αριστερά) – Ερντογάν (φωτογραφία από την ισραηλινή nziv.net)

Επίσης την Πέμπτη, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πρόσφατα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ανώτερου ισραηλινού καρδιολόγου, υποδεικνύοντας πιθανά καρδιακά προβλήματα.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί πολύ την τελευταία δεκαετία. Κατά την τελευταία διπλωματική κρίση το 2018, η Τουρκία απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή ως απάντηση στη δολοφονία 61 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Η Τουρκία απέσυρε επίσης τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.

Πηγή: star.com.tr, nziv.net, echedoros-a.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024