
Γάλλος ΥΠΕΞ για AUKUS – Σοβαρή η κρίση με τις ΗΠΑ – Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με το Λονδίνο
Οι σχέσεις Παρισιού με ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία έχουν διαταραχτεί σημαντικά μετά τη συμφωνία της AUKUS και την ακύρωση μεγάλου συμβολαίου για την κατασκευή γαλλικών υποβρυχίων
Μήνυμα ότι η κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και ΗΠΑ δεν τελείωσε με την επανέναρξη του διαλόγου, η οποία αποφασίστηκε μετά και το τηλεφώνημα των δύο προέδρων, Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν, έστειλε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Σημειώνεται ότι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι, με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν να έχουν συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο τέλος Οκτωβρίου στη Ρώμη, ενώ επέστρεψε και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.
Βάζοντας «φρένο» στις εικασίες περί αποκατάστασης των γαλλοαμερικανικών σχέσεων, πάντως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών είναι «σοβαρή».
«Σε αυτό το στάδιο, μπορώ να πω ότι η κρίση που βιώνουμε είναι σοβαρή. Δεν έχει τελειώσει απλά γιατί επανεκκίνησε ο διάλογος. Θα συνεχιστεί και προκειμένου να βγούμε από αυτήν, απαιτούνται σοβαρές ενέργειες, όχι λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σύσκεψη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γαλλίας.
Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή δεν θα πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω τη βασική αποστολή του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα.
Ο Λε Ντριάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις Παρισιού – Λονδίνου, κάνοντας λόγο για ανάγκη «αναθεώρησης» και κατηγορώντας τη Βρετανία για παραβίαση των υποχρεώσεών της.
«Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει επίσης να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας. Το Λονδίνο πρέπει να γνωρίζει ότι έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της συμφωνίας για το εμπόριο και τη συνεργασία», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Αναφορικά με την Αυστραλία, τέλος, η οποία ακύρωσε το συμβόλαιο κατασκευής γαλλικών υποβρυχίων, ο Λε Ντριάν ζήτησε πλήρη ανασκόπηση της συνεργασίας μετά την απόφαση της Καμπέρα.
- Κώστας Φορτούνης: Γύρισε σπίτι του για να ξαναγράψει ιστορία
- Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει ακόμα την πώληση όπλων στην Ταϊβάν
- Βγήκαν οι μάσκες στην ΕΠΟ: Οι ομάδες που φώναζαν για τη διαιτησία κράτησαν τον Λανουά
- Κατρίνης: Να ενημερωθεί άμεσα η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για το ουκρανικό drone
- Ιράν: Στα μέσα Ιουνίου η κηδεία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Τρεις ημέρες θα διαρκέσουν οι τιμητικές εκδηλώσεις
- Ο Κιάνου Ριβς ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που κινδυνεύει με 10ετή φυλάκιση για απάτη εκατομμυρίων





