Στην Κρήτη τα τουρκικά αλιευτικά – Πήραν άδεια να καταπλεύσουν λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών
Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης, σε μια κίνηση που αποτελεί παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ
Συναγερμό προκάλεσε στις ελληνικές Αρχές η παρουσία τουρκικών αλιευτικών σκαφών νότια της Κρήτης, και συγκεκριμένα στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου, την Τετάρτη.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης, σε μια κίνηση που αποτελεί παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ.
Άσχημες καιρικές συνθήκες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», από την τουρκική πλευρά η διέλευση μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποδίδεται στις κακές καιρικές συνθήκες.
Μάλιστα, μετά από άδεια των ελληνικών Αρχών, τα τουρκικά αλιευτικά αυτή τη στιγμή έχουν πιάσει στα ανοιχτά του Κόλπου του Κισσάμου στη βόρεια Κρήτη.
Οι κυβερνήτες των αλιευτικών έχουν επικαλεστεί ακραίες καιρικές συνθήκες γι’ αυτό και τους δόθηκε η σχετική άδεια.
Επικίνδυνη κίνηση
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η τουρκική αυτή κίνηση πέρα από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ είναι επικίνδυνη για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα. Δεν πρόκειται δηλαδή για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.
Δεύτερον, διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Γαύδο αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.
Πελώνη: «Θα απαντήσουμε με διαμαρτυρία στην Άγκυρα»
Κληθείσα να σχολιάσει το περιστατικό η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επεσήμανε πως η Ελλάδα θα προβεί σε διαμαρτυρία προς την Άγκυρα.
«Τέτοιου τύπου κινήσεις και παραβιάσεις απαντώνται κατά πάγια πρακτική με διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά» είπε χαρακτηριστικά.
- Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης – Πρώτη η συνάντηση με Ανδρουλάκη – Έκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ
- Βλάβη στο cloud της Amazon έπειτα από επίθεση στα Εμιράτα – Οι υποψίες στο Ιράν
- Ο Στέντμον Λέμον του Πανιωνίου είναι αποκλεισμένος στο Ντουμπάι
- Οι άνθρωποι δεν ξεχνιούνται – Η Μισέλ Γουίλιαμς υποστηρίζει ότι ο Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ είναι «συνεχώς» στο μυαλό της
- Αναβαθμίζεται το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
- Μακελειό στην περιοχή Ρουένγκ: Σχεδόν 170 νεκροί από επίθεση στο Νότιο Σουδάν


