
Κοντοζαμάνης : Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τα self test – Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό
Πώς τα self test θα γίνουν το όπλο μας για επιστροφή στην κανονικότητα και για το άνοιγμα της οικονομίας.
Στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού μπαίνουν από τις αρχές Απριλίου τα self test για έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων του ιού.
Όπως έχουν δείξει έρευνες, ένας στους τρεις δεν έχουν συμπτώματα και τα τεστ αντιγόνων βοηθούν στον περιορισμό του ιού.
Η στρατηγική του self testing θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης τη πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.
Τα self test θα είναι ένα βασικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, όπως εξήγησε κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους. Επιπλέον, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν τον επιπολασμό κατά 50% και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων.
Το σχέδιο για τα self test
Tα self test είναι κυρίως ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου και είναι εύκολα στη χρήση. Όπως εξήγησε και προηγουμένως ο Γκίκας Μαγιορκίνης, το self test δεν διαφέρει από το τεστ κύησης και σημείο-κλειδί αποτελεί η δειγματοληψία του.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία εκμάθησης για το self test στο σπίτι μπορεί να γίνει μέσω βίντεο.
Από αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών.
Τις πρώτες ημέρες εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, γιατί είναι εργασιακά ενεργή ηλικιακή ομάδα. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες μέρες.
Αν είναι θετικό, με δεύτερο ταχύ τεστ (rapid test) θα μπορεί να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Για δήλωση θετικού αποτελέσματος, θα δημιουργηθεί η ειδική πλατφόρμα selftesting.gov.gr
Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό
- Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις
- Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μια φορά την εβδομάδα
- Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτικό
- Χάος για το νέο Swatch – Ουρές και δακρυγόνα, έκλεισαν καταστήματα σε όλον τον κόσμο
- Ο Τζον Λένον είχε μιλήσει για τον θάνατο στην τελευταία του συνέντευξη, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί
- Νετανιάχου: Κρατάμε ανοιχτά τα μάτια μας όσον αφορά το Ιράν – Θα μιλήσω σήμερα με τον Τραμπ
- Ντουμπάι: Κοινή αστυνομική επιχείρηση Κίνας – ΗΠΑ – ΗΑΕ με 276 συλλήψεις για απάτη με κρυπτονομίσματα
- Ένα δισ. δολάρια για την ασφάλεια της αίθουσας χορού του Τραμπ; – «Αυτή η υπόθεση βρωμάει από μακριά»
- LIVE: Μύκονος Betsson – Παναθηναϊκός

