Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου με υποχρεωτικό self testing

Πρόταση για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου με υποχρεωτικό self testing

Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων τέθηκε και η πρόταση της κυβέρνησης για άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και με το αυτοκίνητο, ακόμη και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πράσινο φως για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων από τις 5 Απριλίου φαίνεται να ανάβει η επιτροπή των ειδικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με υποχρεωτικό self testing κάθε Δεύτερα.

Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων τέθηκε και η πρόταση της κυβέρνησης για άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και με το αυτοκίνητο, ακόμη και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι πληροφορίες θέλουν η επιτροπή να έχει δεχθεί αιτήματα από τέσσερα υπουργεία για χαλάρωση του lockdown και άνοιγμα των καταστημάτων.

Η συνεδρίαση έληξε χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν συγκριμένες αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού και το lockdown.

Πάντως, κατά τη σημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά θεωρείται βέβαιη η παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης θα παρουσιάσει το σχέδιο για τα self test.

Το self testing, άλλωστε είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει και το λιανεμπόριο.

Ανακοινώσεις από Κοντοζαμάνη

Κατά τη διάρκεια της επιτροπής των ειδικών τέθηκαν  επί τάπητος όλα τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με τα test και θα δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» για τη χρήση του από τους πολίτες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι το testing θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην καινούρια στρατηγική απέναντι στον ιό.

Υπενθυμίζεται τα 4 τεστ το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα είναι απολύτως δωρεάν. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να δηλώνονται τα αποτελέσματα των test – κυρίως όσων βγήκαν θετικών και όσων θα επιστρέψουν στα μαγαζιά-.

Στόχος είναι δηλαδή η καταγραφή όσων βρίσκονται θετικοί στον κοροναϊό σε ειδική πλατφόρμα, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό τα κρούσματα αυτά θα προσμετρώνται στα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται πως για την προμήθεια self test έχει ξεκινήσει σχετικός διαγωνισμός διάρκειας τριών ημερών και σε πρώτη φάση η χώρα μας θα προμηθευτεί 10 εκατ. ρινικά τεστ και τεστ σιελού.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για άρση μέτρων

Η πιθανότερη ημερομηνία για άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 5η Απριλίου, χωρίς όμως η ημερομηνία αυτή να έχει κλειδώσει.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί γνωρίζουν πως η αποκλιμάκωση θα γίνει με αρκετό αργό ρυθμό, έτσι δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μετατεθεί ακόμη μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Απριλίου.

Από εκεί και πέρα είναι κατανοητό πως εφόσον θα καθυστερήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα πάνε πίσω και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αμέσως μετά σκοπός είναι να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στη συνέχεια η εστίαση.

Χρονικός ορίζοντας μέχρι το Πάσχα

Το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως στόχος είναι να η αγορά και η εστίαση να είναι ανοιχτή το Πάσχα, καθώς θεωρεί πως τότε οι εμβολιασμοί θα έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο είναι σαφές πως θα έχουμε μπροστά μας και ένα δύσκολο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως οι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη σχετικά με το πότε θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση και η αγορά.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024