
Ισραήλ : Η Τεχεράνη ευθύνεται για την έκρηξη
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας θεωρεί ότι το Ιράν ευθύνεται για την έκρηξη σε ισραηλινό πλοίο στον Κόλπο του Ομάν
Το Ιράν κατηγορεί ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η «αρχική εκτίμησή» του είναι πως η Τεχεράνη είναι υπεύθυνη για την έκρηξη σε ισραηλινής ιδιοκτησίας πλοίο, χθες, στον Κόλπο του Ομάν.
«Το Ιράν επιδιώκει να πλήξει ισραηλινές υποδομές και Ισραηλινούς πολίτες», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας στο δημόσιο δίκτυο Kan. Η θέση τού πλοίου σχετικά κοντά στο Ιράν εγείρει την ιδέα, την εκτίμηση ότι ήταν οι Ιρανοί».
«Αυτήν τη στιγμή, σε επίπεδο αρχικής εκτίμησης, δεδομένης της εγγύτητας και της συγκυρίας – αυτή είναι η εκτίμησή μου», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει βαθύτερη έρευνα.
Η έκρηξη σημειώθηκε χθες το πρωί στο οχηματαγωγό MV Helios Ray στον Κόλπο του Ομάν. Αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η έκρηξη δημιούργησε ρήγματα στο κύτος του πλοίου. Η αιτία της έκρηξης δεν είναι σαφής και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία του Τελ Αβίβ «Ray Shipping», μέσω εταιρείας που είναι καταχωρημένη στη Νήσο του Μαν.
Ο ιδιοκτήτης του, σύμφωνα με το δίκτυο Kan, ο Ραμί Ούνγκαρ, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η ζημιά είναι δύο οπές διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου, αλλά δεν είναι σαφές αν προκλήθηκαν από πύραυλο ή από νάρκες που τοποθετήθηκαν στο πλοίο».
Η ένταση αναζωπυρώθηκε στην περιοχή του Κόλπου από το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ επανέφερε τις κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Η Ουάσινγκτον έχει επιρρίψει στο Ιράν την ευθύνη για σειρά επιθέσεων στον Κόλπο, κυρίως σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους και δύο σαουδαραβικά τάνκερ, τον Μάιο 2019.
Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτές.
- Ιράν: Οι κόρες του Κασέμ Σολεϊμανί διαψεύδουν ότι έχουν σχέση με τις γυναίκες που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη
- Περίπου 1.500 ναύτες των ΗΠΑ έφυγαν πανικόβλητοι από το Μπαχρέιν – Δεν πήραν ούτε τις στολές τους
- Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Πόσο θα κοστίσει το Πάσχα στο χωριό
- Λίβανος: Δυο κοριτσάκια σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 40 οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα
- Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει δημοσκόπηση που τον παρουσιάζει με 96% θετική γνώμη ως πρόεδρο των ΗΠΑ


