Στην έναρξη των διερευνητικών επαφών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επιστέγασμα και δικαίωση

Αναφερόμενος στο πρώτο ραντεβού Αθήνας και Άγκυρας στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι η Ελλάδα «προσέρχεται με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση» στις συνομιλίες με την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή επιστέγασμα και δικαίωση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ενώ ξεκαθάρισε ότι μοναδικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φοβάται μήπως η Τουρκία προσέρχεται προσχηματικά στις διερευνητικές επαφές και τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία θέσει και άλλα ζητήματα πέραν της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως «έχουμε ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θέλει ομαλοποίηση σχέσεων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει καλό κλίμα και θα τεθούν με ειλικρίνεια όλα τα ζητήματα. Η μοναδική συζήτηση έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Η απόσυρση του Oruc Reis

Ο κ. Ταραντίλης εστίασε από την πλευρά της κυβέρνησης στην απόσυρση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι «πηγαίνουμε στις διερευνητικές χωρίς να γίνονται ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προσπέρασε μια σειρά άλλες προϋποθέσεις που είχε θέσει για να ξεκινήσουν οι ερευνητικές, όπως ήταν ο τερματισμός των προκλήσεων στην Κύπρο, οι εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κλπ.

Ερωτηθείς δε, αν η Άγκυρα είναι ενημερωμένη από την Αθήνα ότι η ατζέντα των συνομιλιών αφορά μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ο κ. Ταραντίλης είπε ότι αυτή είναι μια θέση την οποία η Τουρκία την ξέρει και γνωρίζει τι επιδιώκουμε από αυτές τις επαφές.

Σε ότι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης και στο γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά τώρα στην ανακήρυξη των 12 μιλίων σε αυτή την θαλάσσια περιοχή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι μονομερές κυριαρχικό δικαίωμα και θα το εφαρμόσουμε στον κατάλληλο διπλωματικά χρόνο».

Ενεργητική εξωτερική πολιτική

Ειδικότερα ο κ. Ταραντίλης ανέφερε στην εισηγητική του τοποθέτηση:

«Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εντάσεων, η γειτονική χώρα επιστρέφει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η Ελληνική Κυβέρνηση -όπως από την αρχή είχε διακηρύξει- προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα -την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών, για πολλούς και σοβαρούς λόγους.

Πρώτον: Από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Και είμαστε τώρα σε αυτό ακριβώς το σημείο: Η Τουρκία έχει  αποσύρει το Ορούτς Ρέις από περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα
και ζήτησε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες –όπως ανακοινώθηκε– θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.

Δεύτερον: Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τρίτον: Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τέταρτον: Στο ίδιο αυτό  διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια  σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.

Πέμπτον: Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.

Έκτον: Η Κυβέρνηση προετοίμασε νόμο που ήδη συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα και προχωρά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.  Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Έβδομον: Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση ανέπτυξε  δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- σε συμφωνία για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και το νομοσχέδιο που αφορά στην έγκρισή της ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο