Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Start-ups: Επενδυτικό ντελίριο στις ΗΠΑ... και για την Airbnb

Start-ups: Επενδυτικό ντελίριο στις ΗΠΑ… και για την Airbnb

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αμύθητα ποσά επενδύουν σε τεχνολογικές start-ups στις ΗΠΑ, εκτινάσσοντας τις αποτιμήσεις των εταιρειών, μετά την αυξημένη χρήση τους λόγω και του κοροναϊού. Τώρα, η Airbnb η οποία στηρίζεται σε τεχνολογική πλατφόρμα μπαίνει μεθαύριο, στο Χρηματιστήριο με νέες αυξημένες τιμές.

Η Hopin, μια start- up διοργάνωσης εκδηλώσεων εξ αποστάσεως στο Λονδίνο, είχε επτά υπαλλήλους και η αξία της εκτιμήθηκε στα 38 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δεν σχεδίαζε να επεκταθεί.

Αλλά, καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποίησαν εικονικές εκδηλώσεις, η επιχείρηση του Hopin απογειώθηκε. Οι προσφορές από τους επενδυτές ήταν ξαφνικά ιλλιγιώδεις.

Τον Ιούνιο, η Hopin συγκέντρωσε επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια από funds. Τον περασμένο μήνα, χωρίς καν να προχωρήσει σε επίσημη παρουσίαση, η εταιρεία συγκέντρωσε ακόμη 125 εκατομμύρια δολάρια, και η αξία της έφτασε τα  2,1 δισεκατομμύρια δολάρια- 77 φορές περισσότερο από πέρυσι.

Τώρα, καθώς η νέα πραγματικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας, του σχολείου, των αγορών και της κοινωνικοποίησης υιοθετεί νέα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, το κλίμα έχει αλλάξει ακόμη περισσότερο στην αγορά.

Τα νέα για τους εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν δημιουργούν νέες συνθήκες στις χρηματαγορές και σε εταιρείες που είδαν καθίζηση των εσόδων και των συναλλαγών τους λόγω της καραντίνας, που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, οι τεχνολογικά ανεπτυγμένες εταιρείες δείχνουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Όλοι «παίζουν» με τις πλατφόρμες.

Νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως το Discord (app που χρησιμοποιούν για ανταλλαγή μηνυμάτων, κλήσεων και βίντεο νέοι άνω των 13 οι οποίοι κυρίως ασχολούνται με διαδικτυακά παιχνίδια) και το Robinhood (διαδικτυακή εφαρμογή  χρηματιστηριακών συναλλαγών και επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, χωρίς προμήθεια) συγκεντρώνουν επενδυτές, ανεβάζουν τις αποτιμήσεις και στη συνέχεια δέχονται ακόμη μεγαλύτερες προσφορές χρηματοδότησης

Τις αμέσως επόμενες μέρες, η υπηρεσία ντελίβερυ DoorDash και η πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών Airbnb ετοιμάζονται να μπουν στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επενδυτική έκρηξη καθοδηγείται όχι μόνο από την υψηλότερη ζήτηση για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα χαμηλά επιτόκια ίσως ωθούν τους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις σε διαρκώς πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κάνουν τολμηρές εξαγορές. Ακόμη και το Bitcoin έχει φτάσει σε μία νέα ιστορικά υψηλή τιμή.

Αυτό βοήθησε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση 36,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, αύξηση 30% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι νεοσύστατες εταιρείες έχουν συγκεντρώσει 223 «mega-γύρους» 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερα μέχρι στιγμής φέτος.

Οι μέσες αποτιμήσεις για πιο ώριμες νεοσύστατες επιχειρήσεις αυξήθηκαν επίσης στο υψηλό των 584 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν έχω δει κάτι τέτοιο εδώ και πάνω από 20 χρόνια», δήλωσε ένας επενδυτής. «Το πάρτι είναι τόσο δυνατό και τα ποτά ρέουν τόσο ελεύθερα όσο το dot.com boom, παρόλο που όλοι πίνουμε στο σπίτι και μόνοι μας.»

Με τον κοραναϊό να συμπιέζει την υιοθέτηση τεχνολογίας από χρόνια σε λίγους μήνες, λιγότερο γνωστές εταιρείες λογισμικού επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως το cloud computing,  ενώ η Wall Street υποδέχθηκε θερμά  αναπτυσσόμενες start-ups λογισμικού.

Aύριο, Τετάρτη, η DoorDash, η οποία κατέγραφε σοβαρές ζημιές και τράπεζες της είχαν προτείνει να συγχωνευτεί με την UberEats, σκοπεύει να εισαγάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο σε αποτίμηση ύψους 35,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από την τελευταία ιδιωτική αποτίμηση. Η εταιρεία αύξησε το προτεινόμενο εύρος τιμών σε 90 $ έως 95 $ ανά μετοχή ενώ την Παρασκευή ήταν 75 έως  85 $.

Η Airbnb, η οποία είχε πληγεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την άνοιξη και μετά, σχεδιάζει να μπεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη. Τη Δευτέρα, η εταιρεία αύξησε το προτεινόμενο εύρος τιμή της μετοχής της  σε 56 $ έως 60 $ ανά μετοχή, από 44 $ έως  50 $. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αποτίμησή της στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 32 τοις εκατό πάνω από εκείνο που είχε πριν από την πανδημία.

Συμφωνίες χρηματοδότησης κλείνονται και υπογράφονται, αστραπιαία,  μέσα σε μια μέρα.

«Δεν έχει νόημα να παραμείνουμε στη συμφωνία», είπε στους New York Times ένα άλλος επενδυτής. Η αναμονή μιας εβδομάδας σημαίνει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει πιο ακριβή ή να είναι υπερπλήρης από άλλους επενδυτές.

Στα τέλη του καλοκαιριού,  ένα επενδυτικό ταμείο, προσέγγισε τη Snyk, μια start –up εταιρεία λογισμικού ασφαλείας. Mέσα σε 48 ώρες από τη συνάντηση, η Snyk υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης.

Δεν έχει νόημα να δηλώσουμε ότι ο ουρανός πέφτει, ανέφεραν άλλοι επενδυτές. Ποιος θα άκουγε; Για περισσότερο από μια δεκαετία, σοβαροί μεγαλο- επενδυτές προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για τις αρχικές δαπάνες, τις αποτιμήσεις και τις «φούσκες». Όμως, από εκείνη την εποχή, η βιομηχανία τεχνολογίας έχει γιγαντωθεί περισσότερο, έγινε πλουσιότερη και πιο ισχυρή.

Ορισμένοι επενδυτές επισήμαναν ότι η Sequoia Capital, μια από τις πιο γνωστές εταιρείες, έστειλε μια δραματική προειδοποίηση «Black Swan» (Μαύρου Κύκνου) τον Μάρτιο, λέγοντας στις εταιρείες να προετοιμαστούν για μια δύσκολη χρονιά. Έξι μήνες αργότερα, κορυφαίος συνεργάτης της Sequoia, είπε σε ένα συνέδριο της TechCrunch ότι δεν είχε προβλέψει πόσο θα ωφελούσε αυτή η εποχή τις εταιρείες τεχνολογίας.

Η εταιρεία πιθανότατα θα δει νέες ευκαιρίες αυτή την εβδομάδα, και η προειδοποιητική της επιστολή να καταρρέει, λόγω των επενδύσεών της στην DoorDash και την Airbnb. Η Sequoia κατέχει επίσης μετοχές στο Zoom, η αποτίμηση της οποίας από 1 δισεκατομμύριο δολαρίων έφθασε τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά την αλματώδη χρήση της λόγω κοροναϊού.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024