
Στο ΥΠΕΞ εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης – Διάβημα Αθήνας προς Αγκυρα
Διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα επέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Οξύνεται το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Αθήνα να απαντά στο κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία.
Διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα επέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκλήθη νωρίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε το διάβημα.
Υπενθυμίζεται ότι για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» έκανε λόγο νωρίτερα, με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ο Ελληνας ΥΠΕΞ.
Η Τουρκία ζητά άδεια για έρευνες ανοικτά των 6 ναυτικών μιλίων
Στο τελευταίο επεισόδιο της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας η Άγκυρα, «βάζει φωτιά» στη Μεσόγειο, ζητώντας άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες σε οικόπεδα που συνδέονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο και επί της ουσίας βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια, γεγονός που ουσιαστικά αμφισβητεί ολόκληρα ελληνικά νησιά.
Η αίτηση της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ στην τουρκική κυβέρνηση να της δοθεί άδεια για έρευνες σε οικόπεδα πολύ κοντά στα ελληνικά νησιά είχε γίνει από τα τέλη Απριλίου. Τώρα αναρτήθηκε αυτό το αίτημα και είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτό από την Αγκυρα.
O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ διεμήνυσε εκ νέου, κατά την αναχώρηση του γεωτρύπανου «Φατίχ» από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, πως σε 3 με 4 μήνες θα ξεκινήσουν έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Ντονμέζ υπενθύμιζε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤPAO) έχει υποβάλει αίτηση για έρευνες στην περιοχή του μνημονίου. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας σε 3-4 μήνες. Θα ξέρουμε ακριβώς πού να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση μετά τις σεισμικές έρευνες και την ανάλυση των δεδομένων».
- Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
- «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σταύρος Τσώχος
- Κρήτη: «Η ζωή μου σταμάτησε στις 20-10-2023»- Τι ισχυρίστηκε ο 54χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου
- Αλ Τσαντίρι Νιουζ: Επιστρέφει στις 13 Μαΐου με καλεσμένο τον Αντώνη Ρέμο
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
- Φουρνιέ: «Έχουμε φτάσει πολλές φορές στην πηγή, ήρθε η στιγμή να πιούμε νερό»

