ΣΥΡΙΖΑ: Να εγγυηθεί το Δημόσιο τα είδη πρώτης ανάγκης
«Στην έκτακτη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, είναι απολύτως αναγκαία η εξάντληση όλων των μέσων για την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά κ.λπ.) για όλους τους πολίτες» αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Την ανάγκη να εγγυηθεί το Δημόσιο την παροχή των ειδών πρώτης ανάγκης για την προστασία από τον κοροναϊό σε όλους τους πολίτες, υπογραμμίζουν με κοινή τους δήλωση, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας.
«Στην έκτακτη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, είναι απολύτως αναγκαία η εξάντληση όλων των μέσων για την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά κ.λπ.) για όλους τους πολίτες, στον αγώνα ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού. Θα συνιστούσε ασυγχώρητη αμέλεια να περιμένουμε από την αγορά να ‘αυτορυθμιστεί’», αναφέρουν.
Στο παραπάνω πλαίσιο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι η Πολιτεία οφείλει:
* Να αναλάβει κεντρικά την εισαγωγή, διάθεση, τιμολόγηση και γενικά τη διαχείριση των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης, χωρίς κατ’ ανάγκη να θέσει περιορισμούς στην ιδιωτική εισαγωγή, αν αυτό δεν κριθεί αναγκαίο.
* Να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγχώρια παραγωγή εκείνων των ειδών πρώτης ανάγκης από την παραπάνω κατηγορία, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα, είτε από ιδιώτες είτε από το Δημόσιο.
* Να εξασφαλίσει τη διάθεση των παραπάνω ειδών σε φαρμακεία, σε συγκεκριμένες χαμηλές τιμές (διατίμηση) και με σύστημα αναλογικής διάθεσης (δελτίο) για όλες τις οικογένειες και τους πολίτες (για παράδειγμα, με βάση το ΑΜΚΑ).
* Να απαγορευτεί άμεσα και για προσωρινό (ή όσο χρειαστεί) διάστημα η εξαγωγή των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης.
«Τα ημίμετρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το Δημόσιο οφείλει να εγγυηθεί την παροχή των ειδών πρώτης ανάγκης για την προστασία από τον κορωνοϊό σε όλους», καταλήγουν στη δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.
- Είναι το αχλάδι το «δώρο των θεών»;
- Γκρίφο: Ο Ιταλός με καριέρα μόνο στη Γερμανία, ονειρεύεται τη Serie A
- Καιρός: Χειμωνιάτικο σκηνικό με θυελλώδεις ανέμους έως 9 μποφόρ – Πού αναμένονται βροχοπτώσεις
- Από τα κόκκινα χαλιά στα χαρακώματα: Το 2000 Μέτρα μέχρι την Αντρίιβκα δεν είναι «μια προπαγανδιστική ταινία»
- «Πότε πέρασαν;»: Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να απολαύσουν τις γιορτές
- Ανδρέας Ξανθός: Ενισχύσαμε το ΕΣΥ εν μέσω μνημονίων – Σήμερα είτε πρέπει να πληρώσεις, είτε να βρεις μέσο





