Reuters: Τον Νοέμβριο οι προσφορές για τα ΕΛΠΕ
Οι επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ
Τον επόμενο μήνα η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί τις τελικές προτάσεις για ένα πλειοψηφικό ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, δύο είναι οι πιθανοί αγοραστές του 50,1% των ΕΛΠΕ, η αγγλό-ελβετική Glencore Energy και η ελβετική Vitol Holding.
Η πώληση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων το οποίο συμφώνησαν η Αθήνα και οι πιστωτές της με βάση το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης.
Η χώρα στοχεύει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις assets φέτος και άλλα 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
Αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεση, δήλωσε πως οι προτάσεις για τα ΕΛΠΕ αναμενόταν να κατατεθούν «προς το τέλος Νοεμβρίου» αφότου οι αρχές αποφασίσουν εάν ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να καταθέσει υποχρεωτική προσφορά για την αγορά των υπολοίπων μετοχών.
Η Paneuropean Oil ελέγχει το 45,5% και η ελληνική κυβέρνηση το 35,5% στα ΕΛΠΕ, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Η Ελλάδα και η Paneuropean Oil θέλουν να διατηρήσουν η κάθε μία το 15% των ΕΛΠΕ μετά την πώληση.
- Ουκρανία: Θα γίνει μέλος της ΕΕ το 2027; Το σχέδιο των Βρυξελλών, το εμπόδιο Όρμπαν και το Άρθρο 7
- Χριστίνα Λαμπίρη: Δημιούργησε μαζί με το σύζυγο της ένα ξεχωριστό steak house στο Πικέρμι
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Μήπως τελικά η υπερβολική διαφήμιση κάνει κακό στη Δημοκρατία
- Νίκος Καββαδίας: Η ιδιόμορφη «διαφθορά» του
- ΗΠΑ: Μετανάστες που είχαν λάβει ειδικό καθεστώς προσωρινής προστασίας κινδυνεύουν με απέλαση
- Το μήνυμα της Λίντσεϊ Βον για τον τραυματισμό της στους Ολυμπιακούς: «Δεν μετανιώνω» (vid, pic)









