To προσφυγικό στο επίκεντρο του συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο
Ενίσχυση της Frontex ανάμεσα στα θέματα συζήτησης
Τα ανοιχτά ζητήματα, αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα προετοιμάσει και τη σχετική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Ειδικότερα, στην ατζέντα βρίσκονται η πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), οι αποτελεσματικότερες επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και τα κονδύλια για ζητήματα εσωτερικών υποθέσεων, στο πλαίσιο του προσεχούς Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Οι υπουργοί αναμένεται, επίσης, να εξετάσουν για ακόμα μία φορά ενδεχόμενη πρόοδο αναφορικά με την αναθεώρηση του Δουβλίνου, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασύλου. «Προσβλέπω σε μία καλή συζήτηση και υπολογίζω στην υπευθυνότητα των κρατών-μελών» δήλωσε προσερχόμενος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρινίζοντας ότι σήμερα δεν αναμένονται «μεγάλες αποφάσεις». «Ωστόσο, πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά» εκτίμησε.
Ερωτηθείς σχετικά με το νέο αίτημα της Αυστρίας για παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι αν και «κάποιες ανησυχίες είναι δικαιολογημένες», οι εσωτερικοί έλεγχοι «υπονομεύουν» την ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα».
- Πρώην NBAers αποθεώνουν τον γιο του Στογιάκοβιτς (vids)
- Παπανδρέου: Το κράτος δικαίου είναι έννοια ασύμβατη με τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης
- Τραμπ: «Να ανοίξουν τα Στενά του… Τραμπ» – Η αμφιλεγόμενη ατάκα για τα Στενά του Ορμούζ εν μέσω ενεργειακής κρίσης
- Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ να είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές ώστε να οδηγηθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης
- Ολυμπιακός – Βουλιαγμένη 21-12: Εύκολο απόγευμα και 20/20 για τους Πειραιώτες
- Θανάσης Πάτρας: «Πέρυσι είχα μια δύσκολη χρονιά σε προσωπικό επίπεδο» – Η εξομολόγηση του


