Ζάεφ : Στρατηγικός στόχος η ένταξη σε ΕΕ – ΝΑΤΟ, κανένας συμβιβασμός
Με τους ηγέτες των κομμάτων να μην συμφωνούν ολοκληρώθηκε ακόμα μια συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ, με τους πολιτικούς αρχηγούς στα Σκόπια αναφορικά στο θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών
Με τους ηγέτες των κομμάτων να μην συμφωνούν ολοκληρώθηκε ακόμα μια συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ, με τους πολιτικούς αρχηγούς στα Σκόπια αναφορικά με το θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η οποία διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε πως «στρατηγικός στόχος της Μακεδονίας είναι η πλήρης ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ενώ στέλνοντας μήνυμα στους διαφωνούντες, κατέστησε σαφές πως δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στους στρατηγικούς στόχους της χώρας του.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αρχηγούς των VRMO-DPMNE, DUI και BESA, τόνισε ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα, ωστόσο, όλη η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες είναι καίριας σημασίας ώστε να φτάσει η συμφωνία για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι οι ημέρες για το δημοψήφισμα είναι μετρημένες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα θέματα στα οποία κατέληξε σε συμφωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και τις ουσιώδεις διαφορές τους.
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα έκανα λάθος αν μιλούσα για τα συμπεράσματα και τις ουσιώδεις διαφορές. Γνωρίζουμε όλοι ότι μετράμε αντίστροφα για το δημοψήφισμα, μετά το οποίο θα υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές», ανέφερε ο Ζάεφ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστεί είτε το βράδυ της Κυριακής, είτε το πρωί της Δευτέρας.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος
Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για ενδεχόμενη διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα, η οποία θα συνδέει τη Συμφωνία με την Ελλάδα με την είσοδο της χώρας σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Επιθυμείτε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ με την στήριξη της συμφωνίας ανάμεσα στη “Μακεδονία” και την Ελλάδα;», είναι το ερώτημα που έθεσε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, εξερχόμενος από τη συνάντηση δήλωσε πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που έμειναν μέχρι το τέλος της, -αφού ο ηγέτης του VRMO-DPMNE αποχώρησε- τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Μίτσκοσκι επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της ΠΓΔΜ.
- Συνταγή: Μοσχαρίσια τηγανιά λαδορίγανη
- Τραμπ: Καλεί σε δείπνο όλους τους κυβερνήτες των ΗΠΑ εκτός από δύο «ανάξιους» Δημοκρατικούς
- Ρωσία: Πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση μετά από ουκρανική επίθεση
- Έρευνα: Η άσκηση κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία
- Συναγερμός για έντονα φαινόμενα την Τσικνοπέμπτη – Σε δύο φάσεις θα χτυπήσει το κύμα κακοκαιρίας
- Ακαθάριστα οικόπεδα: Ανατροπές σε προθεσμίες, δηλώσεις, πρόστιμα


